Feestelijke heropening Stadsschouwburg Groningen

GRONINGEN

Met 'Hapiness' van Club Guy & Roni en 'All Inclusive van het NNT wordt de gerenoveerde Stadsschouwburg Groningen heropend.

Nadat eerder de buitengevel van de Stadsschouwburg grondig werd gerenoveerd, werden deze zomer de theaterzaal, het theatercafé en de grote foyer opnieuw ingericht.

Stadsschouwburg Groningen

De Stadsschouwburg Groningen dateert uit 1883 en is daarmee niet alleen één van de oudste schouwburgen van ons land maar ook één van de meest markante. Na de ingrijpende renovatie tussen 1976 en 1984 was nieuw onderhoud hard nodig. Fondsen werden enthousiast gemaakt, waardoor de reeds beschikbare reguliere middelen verdubbeld konden worden. Zo kon vorig jaar de buitenkant aangepakt worden, en was het mogelijk om dit jaar niet alleen de stoelen te vervangen, maar ook de foyer, de serres en het theatercafé aan te pakken.

Goed zicht op podium

Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het doen van enkele bouwkundige ingrepen en het vervangen van de stoelen geweest. Het aantal plaatsen met goed zicht op het podium is verhoogd, op bijna alle plekken is de beenruimte vergroot en waar mogelijk zijn de zichtlijnen verbeterd. Het theatercafé in het souterrain is vergroot en compleet opnieuw ingericht met een nieuwe bar en nieuwe meubels. Tevens werd de foyer op de tweede verdieping monumentaal hersteld en kregen de serres een nieuw glazen dak.

Huisgezelschap

Het theaterseizoen in de gerenoveerde Stadsschouwburg Groningen wordt afgetrapt de premières van de huisgezelschappen Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel. De voorstelling 'Hapiness' van Club Guy & Roni wordt vrijdag 30 september (officiële opening) en zaterdag 1 oktober opgevoerd. 'All Inclusive' van het Noord Nederlands Toneel staat van donderdag 6 tot en met zaterdag 15 oktober geprogrammeerd.

Auteur

Marc Jansen