Marente de Moor in 'Kousbroek in de Der Aa-kerk'

GRONINGEN

Marente de Moor is donderdag 6 oktober te gast in 'Kousbroek in de Der Aa-kerk'. Speciaal voor deze avond schreef ze een essay, getiteld: 'Mutsen af, koppen dicht'. Na de voordracht van haar essay gaat ze in gesprek met auteur Pieter Waterdrinker.

Het Nederlands Letterenfonds beoogt met het Kousbroek Essay Programma hedendaagse schrijvers te stimuleren het genre essay levend te houden en te vernieuwen. Rudy Kousbroek (1929-2010) was een van de grootste essayisten in ons taalgebied. In 1975 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor essays. Hij was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marente de Moor

Slaviste Marente de Moor woonde in de jaren '90 in Rusland. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, werkte ze als verslaggever voor de plaatselijke omroep en als correspondent voor De Groene Amsterdammer. In 1999 publiceerde ze 'Peterburgse vertellingen', over haar ervaringen in Rusland. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuutroman 'De overtreder'. In 2010 verscheen 'De Nederlandse maagd', over een Nederlandse schermster tussen de 2 wereldoorlogen. Dit boek werd in 2011 bekroond met de AKO Literatuurprijs. 'Roundhay, tuinscène' werd geselecteerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente boek 'Gezellige verhalen' werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Het werk van Marente de Moor is in 10 talen vertaald.

Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (1961) woont in Moskou. In april verscheen zijn boek 'Poubelle', een panoramische en Hermansiaanse roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt aan de hand van onder andere de oorlog in Oost-Oekraïne en de MH17-ramp. Waterdrinker publiceerde onder andere de romans 'Liebmans ring', 'Een Hollandse romance', 'Duitse bruiloft' en 'De dood van Mila Burger', en de verhalenbundel 'Montagne Russe'. Zijn werk is in het Engels, Duits en Russisch vertaald en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Gerard Walschapprijs en de Bob Den Uylprijs. Van 'Duitse bruiloft' werden de internationale filmrechten verkocht. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 10.

Auteur

Marc Jansen