Nederlands Kamerkoor ontmoet... Rob Wijnberg in De Oosterpoort

GRONINGEN

Het Nederlands Kamerkoor komt donderdag 6 oktober met een concert en lezing over het vooruitgangsdenken naar De Oosterpoort in Groningen.

Onder leiding van dirigent Peter Phillips klinken werken van componisten uit de dageraad van het vooruitgangsdenken, de zeventiende eeuw. Filosoof en journalist Rob Wijnberg geeft tijdens het concert een lezing over de drang van de mens om vooruitgang te boeken.

Claudio Monteverdi

Het Nederlands Kamerkoor presenteert in 'Het Nederlands Kamerkoor ontmoet... Rob Wijnberg' werk van een van de meest vooruitstrevende componisten uit de renaissance: Claudio Monteverdi (1567-1643). In 1610, nauwelijks 3 jaar nadat hij met zijn meesterwerk L'Orfeo bijna eigenhandig de opera uitvindt, schrijft hij een zeer conservatieve mis: Missa in illo tempore. Juist deze mis is te horen in De Oosterpoort. Dit naast werken van prins van Venosa en moordenaar Carlo Gesualdo (1566-1613).

Vooruitgangsdenken

Na het openingsstuk van Gombert, inspirator van Monteverdi, geeft Rob Wijnberg een lezing over het vooruitgangsdenken. Een centrale vraag daarin is: 'Is vooruitgang zaligmakend?'. Hij legt in zijn lezing een link naar de muziek en de gepresenteerde componisten. Hij laat zien dat de veranderingen die Monteverdi en Gesualdo in hun tijd teweeg brachten, opvallende overeenkomsten vertonen met vooruitgang in de gangbare, maatschappelijke zin van het woord. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: www.de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen