Extra grote Dag van de Groninger Geschiedenis

GRONINGEN

RHC Groninger Archieven heeft voor zaterdag 8 oktober een nieuwe Dag van de Groninger Geschiedenis georganiseerd. En omdat dit evenement dit jaar 30 jaar bestaat, is het extra groot.

Op het programma staan voorstellingen, lezingen, muziek, stadswandelingen, depotrondleidingen, een tentoonstelling, een informatiemarkt en een boekenmarkt. Het evenement wordt geopend door directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum.

Grenzen

Bij alle activiteiten staat de geschiedenis van stad en provincie Groningen centraal. Dit jaar met bijzondere aandacht voor het thema ‘Grenzen’. Zo vertelt oud-marechaussee Koos Schipper over zijn jaren bij de grensbewaking. Er is ook mobiel erfgoed te bewonderen: in de Zuiderhaven liggen historische schepen, zoals de loodskotter Eems, terwijl op het Cascadeplein oude Groninger brandweerwagens staan. Voor het eerst organiseert de Dag van de Groninger Geschiedenis dit jaar ook speciale activiteiten voor kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld genieten van een voorstelling van jeugdtheater Heisa en een rondleiding door het depot van de Groninger Archieven.

Dubbel feest

Dit jaar is het tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis overigens dubbel feest, want het Poparchief Groningen bestaat 10 jaar. Dat wordt gevierd met een speciaal programma, uiteraard met live-muziek, onder meer van A Fugitive en The New Poor.

Gratis

De Dag van de Groninger Geschiedenis is gratis toegankelijk. Voor sommige activiteiten is aanmelding vooraf nodig. Het volledige programma is te bekijken op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Auteur

Marc Jansen