Lezing 'Rotterdam – Manhattan aan de Maas' in Groningen

GRONINGEN

Architectuurhistoricus Suzanne Roelofs-Hellhake geeft woensdag 12 oktober een lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. Deze lezing is getiteld: 'Rotterdam - Manhattan aan de Maas'.

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gerealiseerd. Zo had Rotterdam de eerste galerijflat van Nederland en had de stad een primeur met een autovrij winkelhart.

Kop van Zuid

Ook is Rotterdam de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied: de Kop van Zuid. Dit gebied is getransformeerd tot een spraakmakend woon-, werk- en uitgaansgebied. Hierbij was de ontsluiting met het centrum belangrijk, dat onder andere werd gerealiseerd door de markante Erasmusbrug.

Beroemde architecten

Maar er is natuurlijk meer gebeurd. Zo is de afgelopen jaren het Centraal Station spectaculair vernieuwd. En natuurlijk is er het woon- en winkelgebouw De Markthal. Verder is er in de stad veel werk te zien van beroemde architecten, zoals Peter Wilson, Frits van Dongen, Mecanoo, Alvaro Siza, Foster + Partners en Rem Koolhaas.

Suzanne Roelofs-Hellhake

Suzanne Roelofs-Hellhake bespreekt in Groningen de meest spraakmakende projecten. Ze plaatste deze bovendien in de bredere context van idealisme, wederopbouw en de maakbare samenleving. Suzanne Roelofs-Hellhake is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002). Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus, en verzorgt zij lezingen, arrangementen en reizen op het gebied van moderne architectuur. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 12,50 euro.

Auteur

Marc Jansen