Vierde Schnitgerfestival in Groningen

GRONINGEN

De Schnitgerorgels in Groningen staan van donderdag 13 tot en met zondag 16 oktober in de spotlights. Dan namelijk wordt het vierde Schnitgerfestival gehouden.

De stad Groningen is de enige stad ter wereld met 3 orgels van orgelbouwer Arp Schnitger: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Bezoekers van het Schnitgerfestival kunnen genieten van de bijzondere klanken van deze instrumenten.

3 organist-componisten centraal

Tijdens dit vierde Schnitgerfestival staan 3 organist-componisten centraal: Matthias Weckmann, Johann Jacob Froberger en Max Reger. Zij hebben allen een klein maar boeiend oeuvre nagelaten. Weckmann, de Duitse componist van barokmuziek, staat bekend om zijn kwaliteit en originaliteit. Froberger, die veel reisde, bracht de Italiaanse, Franse en Engelse klavierkunst naar Duitsland. Reger componeerde stukken in vrijwel alle genres, maar steeds in pure abstracte vorm.

Wereldberoemde musici

Het Schnitgerfestival haalt wereldberoemde musici uit binnen- en buitenland naar Groningen, zoals het Zwitsers vocaal ensemble Alerĭon, meester klavecinist Bob van Asperen, jazzspeler Bert van den Brink, vocaal-ensemble Stile Antico en Wolfgang Zerer, orgelprofessor, organist en muziekpedagoog. Naast internationaal talent is er ruim aandacht voor het talent uit Groningen: vocaal-ensemble Dualis, organisten Peter Westerbrink, Leonore Lub, het Cantate Consort van Jelte Hulzebos en dichter Jan Glas.

Andere activiteiten

Het Schnitgerfestival kan door samenwerking met het Prins Claus Conservatorium, De Jonge Onderzoekers, Huis van de Groningen Cultuur, en De Oosterpoort & Stadsschouwburg naast een brede variatie in concerten ook andere activiteiten bieden: voor de gevorderde orgelspeler een masterclass door Edoardo Bellotti en Wolfgang Zerer, voor kinderen een ontdekkingstocht naar de techniek van met wind muziek maken en het orgel, en verder lezingen en een stadswandeling. Meer informatie/ kaartverkoop: www.schnitgerfestival.nl

Auteur

Marc Jansen