Feestelijke aftrap 'Het Huis van Kat en Muis' in GRID Grafisch Museum Groningen

GRONINGEN

In GRID Grafisch Museum Groningen vindt woensdag 5 oktober de feestelijke aftrap plaats van ‘Het Huis van Kat en Muis’: zoekboek en speurtentoonstelling in 1.

Gabrielle Glasbeek (Vrouw Holland) introduceert 10 kinderen van het Humanitas Voorleesproject in de wondere wereld van Kat en Muis. Vervolgens opent ze samen met hen de speurtentoonstelling en reikt ze het boek uit. ‘Het Huis van Kat en Muis’ is een coproductie van de Verenigde Oost-Indische Inkt Compagnie, kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp en GRID Grafisch Museum Groningen.

Liefde voor het beeld

'Het Huis van Kat en Muis' ontstond op initiatief van de noordelijke illustratoren, verenigd in de Verenigde Oost-Indische Inkt Compagnie (VOIC). Ze willen hun liefde voor het beeld overdragen aan de volgende generatie. Het verhaal werd bedacht door de Groningse kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp, dit jaar voor de tweede keer winnaar van een Zilveren Griffel. Maar liefst 24 illustratoren verzorgden ieder een unieke dubbele pagina voor het boek.

Het Huis van Kat en Muis

'Het Huis van Kat en Muis' is geschikt voor kinderen van 3 tot ongeveer 7 jaar. Hoofdpersoon is Kat. Hij mist Muis… 'Het Huis van Kat en Muis' is een boek om in te lezen, te kijken en vooral te zoeken. Een boek om uit voor te lezen en eindeloos bij te fantaseren.

Liefde voor het boek

GRID verandert donderdag 6 oktober in het Huis van Kat en Muis. Kinderen kunnen tot in de gekste hoekjes van het museum op zoek naar Muis en zijn 120 vriendjes. Overal zijn de prenten van de VOIC-illustratoren te vinden. Aan het eind van de speurtentoonstelling krijgen ze een eigen exemplaar van het boek mee naar huis. Ook de ouders kunnen hun hart ophalen aan de rijke illustraties in wel 24 verschillende stijlen.

Voorleesproject Humanitas

Speciale gasten op dit feest zijn 10 deelnemers aan het Humanitas Voorleesproject. Ze komen samen met hun voorleesmaatjes, vrijwilligers van Humanitas die wekelijks bij hen thuis komen om voor te lezen en met taal bezig te zijn.

Deelnemende illustratoren

De deelnemende illustratoren zijn: Monique Beijer, Myriam Berenschot, Corien Bögels, Angelique Boter, John Croezen, Carlien Dubben, Jan Eykenaar, Martijn Fernhout, Gerard de Groot, Christian Heydenrijk, Willem Kolvoort, Frans Le Roux, Ton Meijer, Herman Roozen, Meinte Strikwerda, Marjolein Uitham, Nico Visscher, Marianne van Voorn, Machtelt de Vries, Matty de Vries, Nicolette Wever, Erik Wielaert, Geertje van der Zijpp en Sieger Zuidersma.

Kinderboekenweek

Zoekboek en speurtententoonstelling werden ontwikkeld in het kader van de Kinderboekenweek 2016 en maken deel uit van Oktobermaand Kindermaand. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben in de weekenden gratis toegang tot het museum. Deelname aan de speurtentoonstelling kost € 7,50, inclusief boek,

Auteur

Marc Jansen