'Gegroet, hemelse koningin!' in Pelstergasthuiskerk

GRONINGEN

Projectkoor De Noordelijke Polyfonisten staan vrijdag 7 oktober met het programma 'Gegroet, hemelse koningin!' in de Pelstergasthuiskerk in Groningen.

Centraal in dit programma staan gebedsteksten waarin Maria aanbeden wordt. Startpunt van het programma is een motet van de Engelsman Walter Frye: 'Ave Regina Coelorum'. Nog ouder is Dufay’s zetting van een andere verwoording van hetzelfde gebed, waarmee het concert opent. Naast veel werk van Jacob Obrecht (1456-1505) toepasselijke, kortere werken van Josquin Desprez en Antoine Brumel. Ook het 'Salve Regina' van Obrechts oudere collega Johannes Ockeghem staat op het programma. Het geheel wordt afgesloten met Obrechts eigen monumentale, 6-stemmige zetting van dezelfde tekst. Aanvang: 20.15 uur. Entree: 10 euro.

Auteur

Marc Jansen