Blaauw Lezing 2016 over ontstaan sterrenstelsels

GRONINGEN

Rosie Wyse verzorgt woensdag 19 oktober in het Academiegebouw in Groningen de Blaauw Lezing 2016. Ze spreekt over het ontstaan van sterrenstelsels.

De Blaauw Lezing is georganiseerd door het Kapteyn Instituut in samenwerking met Studium Generale. Elk jaar geeft een internationaal gerenommeerde astronoom een lezing voor een breed publiek. De Blaauw Leerstoel en de Blaauw Lezing werden in 1997 ingesteld als 1 van de 6 gastprofessoraten van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Rosemary F.G. Wyse

Rosemary F.G. Wyse is de Blaauw Professor van 2016. Ze is een autoriteit op het gebied van de formatie, evolutie, structuur en dynamiek van ons Melkwegstelsel en zijn satellieten. Voor haar onderzoek, leiderschap en mentorschap ontving zij de American Astronomical Society’s Division of Dynamical Astronomy’s 2016 Dirk Brouwer Award. Daarnaast won zij de Annie Jump Cannon Award van de American Association of University Women en is zij een fellow van de Royal Astronomical Society. In 1983 behaalde Wyse haar PhD aan de Universiteit van Cambridge. Sinds 1988 is zij verbonden aan de Johns Hopkins University. Aanvang 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Auteur

Marc Jansen