Suiker Unie viert 120-jarig bestaan met basisscholen in Hoogkerk

HOOGKERK

De locatie van Suiker Unie in Vierverlaten bestaat 120 jaar. Om dit te vieren heeft Suiker Unie aan alle basisscholen van Hoogkerk het educatieve project ‘Zoete diamanten op reis’ aangeboden.

De basisscholen ontvingen in het voorjaar voor al hun leerlingen suikerbietenzaad en instructies om zelf een suikerbiet te telen. De scholen kregen een lesbrief en gaan tijdens een workshop het hele proces van suikerbiet tot suiker doorlopen. De zelf geteelde bieten worden hierin verwerkt. Dit gebeurt in een speciaal gebouwde mini-suikerfabriek in Hoogkerk. De workshops vinden plaats in de periode van 10 tot en 18 november; voor de groepen 4 tot en met 8.

Maquette

Naast de workshop stelt Suiker Unie de leerlingen een vraag: hoe ziet Suiker Unie er over 100 jaar uit? Om antwoord te geven op deze vraag bouwen de leerlingen in groepjes een maquette van een suikerfabriek. Hiervoor maken ze gebruik van restmateriaal. De maquette presenteren ze in een filmpje aan Suiker Unie. De mooiste inzending krijgt een prijs.

Zoete Diamanten op Reis

Het educatieve project is ontwikkeld en wordt begeleid door de kunstenaars Martin Borchert en Jos Boerjan. Het project 'Zoete Diamanten' heeft in 2011 en 2012 plaatsgevonden in de oude suikerfabriek in Groningen. Tijdens de uitvoering bleek het voor basisscholen in de provincie lastig de afstand naar de suikerfabriek te overbruggen. Dit heeft geresulteerd in het project 'Zoete Diamanten op Reis'.

Auteur

Marc Jansen