Serie lezingen over tweelingen bij Studium Generale Groningen

GRONINGEN

Studium Generale Groningen heeft een serie van 3 lezingen georganiseerd over tweelingen. In deze serie belichten 2 wetenschappers en een filmregisseur de bijzondere band die tweelingen hebben.

De serie start dinsdag 25 oktober met vertoning van de documentaire 'Lone Twin' van Anna Van der Wee in het Academiegebouw in Groningen. Met een nagesprek met regisseur Anna Van der Wee.

Lone Twin

De Belgische regisseur Anna Van der Wee verloor haar tweelingbroer toen ze 20 was. Door de band tussen tweelingen te onderzoeken, wilde ze vervolgens ontdekken wat het betekent om een tweeling te zijn. Ze reisde de wereld over en sprak een groot aantal tweelingen en deskundigen. Eens een tweeling, altijd een tweeling. Ook al blijf je alleen achter. Haar documentaire 'Lone Twin' (2011) toont haar zoektocht.

Tweelingonderzoek

Dinsdag 1 november volgt de lezing 'Tweelingonderzoek: Van gen naar gedrag' door Dorret Boomsma. De hoogleraar biologische psychologie en oprichter van het Nederlands Tweelingen Register vertelt wat tweelingonderzoek ons heeft geleerd over het complexe samenspel tussen onze omgeving en ons genoom.

Meike Bartels

Woensdag 16 november geeft Meike Bartels deze lezing 'Waarom is de een gelukkiger dan de ander?' . Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden laat hoogleraar ‘genen en geluk’ Bartels zien dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. De lezingen beginnen steeds om 20.00 uur. Meer informatie: sggroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen