Vrienden van Amicitia 40 jaar

GRONINGEN

Op Sportpark Coendersborg in Groningen, in de kantine van voetbalvereniging Amicitia VMC, wordt zaterdag 29 oktober het 40-jarig bestaan gevierd van Reünistenvereniging Amicitia VMC.

Door Marc Jansen

Deze reünistenvereniging werd in het najaar van 1976 opgericht door Frans van Bakelen. „De oprichting stond los van de op handen zijnde (in 1979; red) halve eeuwviering van de moedervereniging”, weet Marcel Winkels, voorzitter én lid van het eerste uur van de Reunistenvereniging. „Doel was de vereniging te ondersteunen met een jaarlijkse financiële bijdrage en de onderlinge contacten te onderhouden.” Die jaarlijkse financiële ‘verplichting’ is er niet meer. Winkels: „We ondersteunen de vereniging tegenwoordig met geld, met advies én met diensten.”

Ledental verdubbeld

Het ledental van de reünistenvereniging verdubbelde dit jaar; naar 102 leden. „De verdienste van het in januari geformeerde nieuwe bestuur van de reünistenvereniging”, weet Jos Hegeman, voorzitter van het van oorsprong rooms-katholieke Amicitia VMC. Winkels: „We zijn van 3 naar 7 bestuursleden gegaan. Onder hen 3 dames en vertegenwoordigers van de zaterdagtak.” Het nieuwe bestuur stak veel tijd en energie in het werven van nieuwe leden. „Mede door een nieuwe naam te hanteren. We noemen onszelf nu Vrienden van Amicitia”, verklapt Winkels. Om eraan toe te voegen dat de officiële naam van de vereniging ongewijzigd bleef. Hegeman: „De Vrienden van Amicitia hebben een aantrekkelijk programma samengesteld. Met uiteenlopende activiteiten.” Winkels: „We hebben een enquête gehouden. Daaruit kwamen allerhande suggesties naar voren. Variërend van een fietsweekend tot een wijnproeverij, of van het uitnodigen van een spreker tot een pubquiz.”

Positieve vibe

De ledengroei van de Vrienden van Amicitia zou ook wel eens iets te maken kunnen hebben met een heel positieve ‘vibe’ binnen moedervereniging Amicitia VMC. De club timmert op tal van fronten aan de weg. „Op heel korte termijn hopen we het 500ste lid te verwelkomen. Zo groot zijn we nog nooit geweest!”, weet Hegeman, die bovenal ontzettend trots is op het feit dat voetbalvereniging een podium biedt aan zowel zondag- als zaterdagvoetballers, aan damesvoetballers en aan de jeugd. „Anders dan bij sommige andere verenigingen vinden wij elk team even belangrijk. Iedereen heeft de beschikking over dezelfde faciliteiten.” Amicitia VMC heeft 7 zaterdag- en 6 zondagteams, 2 damesteams, 2  meisjesteams, 5 F-teams (JO9), 2 E-teams (JO11), 2 D-teams (JO13), 1 C- (JO15) en 1 B-team (JO17). Hegeman: „En dan te bedenken dat we in het seizoen 2004/ 2005 helemaal geen jeugd meer hadden. Nu missen we alleen nog een A-juniorenteam (JO19; red). Maar als het goed is, is dat over 2 jaar weer het geval. Voor het eerst sinds 1983.” Keerzijde van de sterke groei - in november 2014 werd nog het 400ste lid verwelkomd - is dat het 5-koppige bestuur het vooral druk heeft met uitvoerende zaken. Hegeman: „Daarom hebben we na de jaarvergadering van vorig jaar een TOP-groep opgericht. Dit is een 7-koppige groep die ons op tal van terreinen adviseert. Zodat we óók nog beleid kunnen maken.”

Feest

Maar eerst is er het feest van de Vrienden van Amicitia VMC. In de middaguren kunnen de leden van deze vereniging zich uitleven op het voetbalveld, waarna zij gezamenlijk gaan dineren. Aansluitend, vanaf 19.30 uur, barst een groot jubileumfeest los. Dit feest - met quiz en optreden van de Amicitaband - is bedoeld voor álle Amicitianen.

Auteur

Marc Jansen