Symposium over mentale training voor sporttalenten

GRONINGEN

Onder de noemer 'Top in je Kop' wordt vrijdag 28 oktober op het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen een symposium gehouden over mentale training voor sporttalenten.

Het symposium is georganiseerd ter gelegenheid van de officiële lancering van de online mentale training voor jonge sporters ‘Top in je Kop’. Tijdens het symposium wordt vanuit 3 invalshoeken het belang van mentale training in talentontwikkeling belicht: wetenschap, praktijk en online.

Top in je Kop

'Top in je Kop' is een online mentale training voor sporttalenten die mentaal sterker willen worden. Jonge sporters leren in 9 stappen mentale vaardigheden die nodig zijn op weg naar de top. Hiervoor doen ze opdrachten achter de computer en krijgen ze oefeningen mee om toe te passen in hun sport. De coach van de sporter kan met een eigen account de vorderingen van de sporter volgen en feedback geven. Auteur Mark Schuls, sportpsycholoog van TipTop Sport, over de training: “Het idee voor deze training is ontstaan omdat ik mentale training nog toegankelijker wilde maken voor jonge sporters. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat topsporters in hun jeugd beschikten over sterk ontwikkelde mentale vaardigheden. Daarnaast blijkt dat deze vaardigheden te trainen zijn. Om niet gelijk de stap naar de sportpsycholoog te hoeven maken, heb ik deze training ontwikkeld. Dit verlaagt zowel praktische als financiële drempels. Daarnaast is het een goede aanvulling op de reguliere mentale trainingsprogramma’s.”

Programma

Het symposium gaat om 18.45 uur van start. De eerste spreker is dr. Ruud den Hartigh, assistent professor Talentontwikkeling en Creativiteit bij de afdeling psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek buigt hij zich over de vraag hoe een sporttalent zich ontwikkelt tot topper. Daarna gaat Guido van Weeren, jeugdbondscoach van de Atletiekunie, in op praktische voorbeelden van het integreren van mentale vaardigheden in zijn trainingsprogramma. Aspecten als concentratie, omgaan met spanning en zelfvertrouwen worden duidelijk gemaakt. Patrick van der Molen, sportpsycholoog en managing partner bij Prestum.nl, geeft vervolgens een overzicht van de mogelijkheden en werkwijzen van online mentale training voor sporters. Hierbij schetst hij een voorbeeld van een jeugdhockeyteam dat een online training heeft gevolgd. Het symposium wordt afgesloten met de lancering van de Top in je Kop-training en een borrel. Meer informatie/ tickets: www.topinjekop.nl

Auteur

Marc Jansen