Lezing over Catharina de Grote in Remonstrantse kerk in Groningen

GRONINGEN

Marie-Thérèse ter Haar geeft donderdag 27 oktober in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over Catharina de Grote. Zij doet dat ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage' in de Hermitage Amsterdam, op uitnodiging van Kunst In Zicht.

Het is 250 jaar geleden dat Catharina de Grote met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage in Sint-Petersburg stichtte. Reden voor Hermitage Amsterdam in een tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin, te presenteren. Catharina kwam op 15-jarige leeftijd naar Sint-Petersburg om te trouwen met Peter III Romanov. Door het huwelijk veranderde haar naam van Sophie van Anhalt-Zerbst in Catharina. Haar huwelijk met Peter III was niet erg gelukkig. In 1761 zette Catharina haar man af, greep zelf de macht en zwaaide de scepter over Rusland. Catharina verzamelde veel kunst. Ze wist Rusland, net als haar grote voorbeeld Peter de Grote, in de Europese politiek te laten gelden. Zoals Peter de Grote Rusland een 'lichaam' gaf, zo gaf Catharina Rusland een 'ziel'. Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken. Ook inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Ruslandkenner

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo'n 5 maanden per jaar in Rusland en volgt ze de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland.

Kaartverkoop

De lezing duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde  27 oktober ’s avonds aan de zaal.

Auteur

Marc Jansen