'Stap op de Rode Loper!' in Groningen

GRONINGEN

In Groningen ligt maandag 31 oktober de rode loper uit voor bijna 1000 vmbo'ers en hun docenten. Zij zijn de VIP’s in een cultureel avontuur, waarbij ze rappers, dichters, verhalenvertellers en striptekenaars ontmoeten. In voorstellingen, workshops, presentaties van verfilmde boeken en gesprekken met 25 bekende schrijvers.

Dit alles vindt plaats in het kader van 'Stap op de Rode Loper!', een evenement dat geheel is afgestemd op de belevingswereld van vmbo’ers. De belangrijkste Groninger culturele instellingen openen hun deuren exclusief voor de VIP’s uit het vmbo. Op speelse en toegankelijke wijze staan lezen en taal centraal. De leerlingen maken ook kennis met de deelnemende musea, een voor hen (vaak) onbekende culturele wereld.

Workshop rap en spoken word

Nieuw in deze editie - in januari werd het evenement voor het eerst in Groningen gehouden - is de deelname van Urban House, die workshops rap en spoken word verzorg. Verder zal de populaire Vlaamse schrijfster Anne Provoost meedoen; haar boeken zijn in 22 talen vertaald, waaronder in het Japans en het Arabisch. Zij zal onder meer vertellen over haar verfilmde boek ‘Falling’.

25 schrijvers

25 schrijvers lezen voor uit eigen werk en gaan met de leerlingen in gesprek. Onder hen de Groningers Tjibbe Veldkamp en Lotte Boot,  maar ook Ernest van der Kwast, Özcan Akyol, Asis Aynan, Anna Woltz, Lydia Rood, Rom Molemaker, Margje Woodrow, Caja Cazemier, Daniëlle Bakhuis, Natasza Tardio en Maren Stoffels. Er zijn programma’s rond verfilmde boeken met Khalid Boudou en de acteur uit de 'Pizza Maffia' Mamoun Elyounoussi. Groninger striptekenaars verzorgen workshops die woord en beeld bij elkaar brengen. De verhalenvertellers Wijnand Stomp, Erik Borrias en Adrie Gloudemans nemen de leerlingen mee met verhalen die hen bij zullen blijven. Stadsdichter Kasper Peters geeft workshops en Jos van Hest maakt met 150 leerlingen gedichten. 60 studenten van de lerarenopleiding Nederlands van de NHL Hogeschool Leeuwarden en van Academie Minerva van de Hanzehogeschool zijn actief bij het programma betrokken. Aan het project is een opstelwedstrijd verbonden met als hoofdprijs een rondleiding met de hele klas door het Noordlease Stadion, ter beschikking gesteld door Stichting FC Groningen in de Maatschappij.

Taalvaardigheid

Met 'Stap op de Rode Loper!' stimuleert initiatiefnemer stichting Samenleving & Kunst het vrij lezen onder vmbo’ers in de meest brede zin van het woord. Van boeken en kranten tot en met strips, tablets en smartphones. Dit is belangrijk omdat de taalvaardigheid van vmbo’ers zorgwekkend is. Een stijgend aantal is zelfs laaggeletterd en maakt om die reden de opleiding niet af. Studies tonen aan dat vrij lezen de taalvaardigheid enorm stimuleert. De activiteiten tijdens het evenement functioneren als prikkel om het enthousiasme voor lezen te stimuleren. Het begeleidende digitale Boek van de Schrijvers - met teksten en opdrachten voor leerlingen - en Het Boek van de Docenten - met adviezen voor de leraren - vormen de structurele stimulans voor het lezen.

Auteur

Marc Jansen