Jubilerend Luthers Bach Ensemble presenteert 'Mariavespers' Monteverdi

GRONINGEN

Het Luthers Bach Ensemble bestaat 10 jaar. Reden genoeg om de mooiste muziek voor koor, orkest en solisten uit de schatkist van de oude muziek op te diepen en uit te voeren. Zoals de 'Mariavespers' van Claudio Monteverdi op zaterdag 29 oktober in de Martinikerk in Groningen.

Met vespers wordt het geheel van de gezongen en gesproken avondgebeden en Bijbellezing aangeduid, met daarin een aantal vaste onderdelen zoals het Magnificat. De 'Mariavespers ' volgen dit stramien ook, maar Claudio Monteverdi (1573-1643) heeft daaraan een reeks ‘concerti sacri’ over Maria toegevoegd en een instrumentale ‘sonata sopra Sancta Maria’. Op de basis van relatief simpele muzikale structuren wordt eindeloos gevarieerd qua bezetting, zoals in het ‘Ave Maris Stella’, of door de afwisselende behandeling (12 keer) van het muzikale thema van het Magnificat.

Jos van Veldhoven

Het Luthers Bach Ensemble staat voor de gelegenheid onder leiding van gastdirigent Jos van Veldhoven. Het orkest wordt uitgebreid met het blazersensemble Copper & Zink. De baspartij wordt gezongen door Harry van de Kamp. Het concert begint om 20.00 uur. 

Auteur

Marc Jansen