Lezing in Remonstrantse kerk over muziek en beeld rond de dood

GRONINGEN

Saskia van Lier geeft woensdag 2 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over muziek en beeld rond de dood. Dit omdat het die dag Allerzielen is, de dag dat de doden worden herdacht.

De dodenmis, het requiem, is de bekendste muziek met de dood als thema. Deze mis met vaststaande tekst is door zeer veel bekende componisten op muziek gezet. Tijdens de lezing klinken enkele voorbeelden. Naast requiems bestaat 'dodenmuziek' van verschillende componisten. Vooral uit protestantse landen, omdat daar geen vaststaand requiem meer gezongen werd na de reformatie. Zo schreef Bach de Köthener Trauermusik bij het overlijden van prins Leopold van Köthen en zijn er Funeral Sentences van de hand van Purcell. Ook in katholieke landen kende men het gebruik om bijvoorbeeld motetten voor een overledene te schrijven. Bij de muziek worden beelden getoond die laten zien hoe de dood of ‘eeuwige slaap’, het hiernamaals en de verwachtingen daarover verbeeld zijn door kunstenaars.

Saskia van Lier

Saskia van Lier studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en houdt zich bezig met Groninger kerken.

Kaartverkoop

De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Kaarten (à 12,50 euro) zijn verkrijgbaar bij Stichting Kunst in Zicht (050 - 318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl), bij Boekhandel Van der Velde en (2 november) aan de zaal.

Auteur

Marc Jansen