Dubbelportret van Amerika en China door Floris-Jan van Luyn in Academiegebouw

GRONINGEN

Filmmaker Floris-Jan van Luyn geeft maandag 31 oktober de lezing 'Aan de andere kant is alles beter' in het Academiegebouw in Groningen. In deze lezing verkent hij de 2 werelden van China en de VS en spreekt hij over de gewone Chinezen en Amerikanen en hun visie op het leven en de wereld.

Floris-Jan van Luyn is filmmaker en schrijver. Hij heeft geschiedenis en Chinees gestudeerd. Veel van zijn films en boeken spelen in Azië. Hij is de maker van Dagboek van een Postduif (2014), De Leegte en het Woord (2012), het meermaals bekroonde De Regenmakers (2010), De Onverboden Stad (2008) en Cyberkoelies (2006). Hij schreef en werkte vanuit China en Nederland voor NRC Handelsblad en NRC Next, en is auteur van Een stad van boeren. De grote trek in China (2004/ 2008).

Gewone zielen

In zijn nieuwe boek Aan de andere kant is alles beter ontdekt Van Luyn dat er op straat meer is wat de grootmachten China en de Verenigde Staten verbindt dan politiek en wetenschap soms lijken te suggereren. Van Luyn verkent 2 werelden en ontdekt er eigenlijk maar 1: die waarin mensen altijd op weg zijn naar een betere toekomst. De lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met het Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG), begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen