Herinneringsbijeenkomst in Crematorium Groningen

GRONINGEN

Crematorium Groningen heeft voor zaterdag 29 oktober een herinneringsbijeenkomst georganiseerd. Nabestaanden krijgen hierbij de mogelijkheid hun overleden dierbaren te herdenken. Thema is: ‘Heimwee met een glimlach’.

Yarden wil Nederlanders helpen om vaker momenten te creëren waarop zij hun dierbaren kunnen herdenken. Daarom opent Yarden tijdens de Herinneringsweken (22 oktober tot en met 6 november ) de deuren van haar crematoria. Bezoekers kunnen hun dierbaren herdenken met muziek of kunnen een kaars ter nagedachtenis aansteken. Ook mensen die geen lid zijn van Yarden zijn welkom, net als mensen die elders verzekerd zijn.

Heimwee met een glimlach

"Voor openlijk verdriet om het verlies van een naaste was vroeger nauwelijks plek. De dood was een taboe en je verdriet stopte je zo ver mogelijk weg", weet locatiemanager Suzanne Veenstra-Riegen. "De afgelopen jaren is er iets veranderd in onze omgang met de dood. We proberen de dood steeds vaker een plek in ons leven te geven. We zoeken naar manieren om ons verdriet te uiten en onze dierbaren te blijven koesteren." "We durven tegenwoordig ook steeds meer openlijk met elkaar te praten over de pijn van het verlies. Dat is goed, want verdriet houdt niet op als de uitvaart is afgerond. Het is belangrijk om je gevoelens voor een overleden dierbare te blijven voelen en om herinneringsmomenten in je leven in te bouwen. Momenten waarop je weer even volop mag stilstaan bij iemand die belangrijk voor je was. Met de Herinneringsweken probeert Yarden daar op in te spelen. We hopen de gevoelens van heimwee daarmee een kleine glimlach te kunnen geven."

Programma

Het gedenkpark is vanaf 18.00 uur geopend. Bij het Kinderhofje is een afvaardiging van onder andere het UMCG, bij het monument wordt Anatomie vertegenwoordigd. Behalve diverse gedenkactiviteiten staat livemuziek door de bekendste straatmuzikant van Groningen, Moti Rymarczuk, op het programma. Meer informatie: www.yarden.nl/herinneringsbijeenkomst.

Auteur

Marc Jansen