Het Grote Gebeuren in Groninger Forum Bibliotheek

GRONINGEN

In de Groninger Forum Bibliotheek in Groningen wordt zaterdag 5 november Het Grote Gebeuren gehouden. Dit 'festival voor schrijvers en lezers' is voor de achtste keer georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen.

[caption id="attachment_65968" align="alignright" width="180"]Daniel Kehlmann. Daniel Kehlmann.[/caption] Een van de hoogtepunten in de programmering is een interview door Arnon Grunberg met de Duitse bestsellerauteur Daniel Kehlmann. Onderwerp van het gesprek is onder meer Kehlmanns gloednieuwe novelle 'Je had moeten gaan'. Deze kwam 25 oktober in Nederlandse vertaling uit, slechts 4 dagen na de publicatie in Duitsland. Daags voor Het Grote Gebeuren, vrijdag 4 november, geeft Daniel Kehlmann in de Groninger Martinikerk de 34ste Van der Leeuw-lezing. Diezelfde dag verschijnt ook het nieuwe boek van Arnon Grunberg, 'Aan nederlagen geen gebrek, brieven en documenten 1988-1994', in de prestigieuze Privé-domein-reeks van de Arbeiderspers. Tijdens Het Grote Gebeuren zal Grunberg hieruit voorlezen.

Nieuwe romans

Behalve voor het nieuwe werk van Arnon Grunberg en Daniel Kehlmann wordt tijdens Het Grote Gebeuren ook aandacht geschonken aan 'Aan het eind van de dag', de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet die draait om een ex-minister en schrijver die de strijd aanbindt met haar biograaf én haar eigen herinneringen. Tijdens het festival gaan Nelleke Noordervliet en Douwe Draaisma met elkaar in gesprek. Van de Duitse auteur Frank Witzel verscheen deze maand 'Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht'. Het is de Nederlandse vertaling van de 2 vuisten dikke roman waarmee Witzel in 2015 de Deutscher Buchpreis, de belangrijkste literaire prijs van Duitsland, won. Peter Groenewold, voormalig universitair docent Duits en Geschiedenis, zal Witzel interviewen. Ook Witzels co-vertalers Ard Posthuma en Josephine Rijnaarts zijn bij het gesprek aanwezig.

Het Grote Gebeuren

Stichting Literaire Activiteiten Groningen verwelkomt zaterdag 5 november tientallen schrijvers in de Groninger Forum Bibliotheek. Onder hen debutanten als Roos van Rijswijk (winnaar Anton Wachterprijs 2016), de winnaars van Het Beste Groninger Boek 2016, en topauteurs als Ernest van der Kwast, Renate Dorrestein, Erik Jan Harmens, Ilja Leonard Pfeijffer en Nelleke Noordervliet. Jong Gronings en Duits talent brengt de 2-talige voorstelling 'Grenzprozess/Grensproces' en met nieuwe lezers wordt hun kennismaking met de Nederlandse taal en literatuur besproken. Aanvang: 20.00 uur. Kaartverkoop: via www.hetgrotegebeuren.nl en aan de kassa van het Groninger Forum.

Auteur

Marc Jansen