Noord Nederlands Orkestkoor viert jubileum met de Vespers van Rachmaninov

GRONINGEN

Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) bestaat 25 jaar. Dit wordt vrijdag 4 en zaterdag 5 november gevierd met een concert in respectievelijk de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden en de Martinikerk in Groningen. Met op het programma de 'Vespers van Rachmaninov'.

De Vespers van componist Rachmaninov, een werk voor a capella koor, wordt beschouwd als een hoogtepunt in de Russische geestelijke muziek. Dit terwijl de niet bijster religieuze Rachmaninov in die tijd vooral bekend stond als begenadigd pianist en dirigent die hoofdzakelijk orkestmuziek, kamermuziek en pianowerken componeerde. Hij volgde hiermee het voorbeeld van Tsjaikovski met diens gelijknamige werk uit 1882.

Traditionele teksten en melodielijnen

Rachmaninov maakte in de Vespers gebruik van een liturgische tekst van de Russisch orthodoxe kerk, alsmede veel oude, kerkelijke melodieën. Deze traditionele teksten en melodielijnen vormden de basis bij het componeren van dit 8- tot 12-stemmige koorwerk. De harmonieën, de grote verschillen in dynamiek en het veelvuldig opsplitsen van de stemgroepen maken deze Vespers tot een monumentaal werk.

25 jaar NNCK

Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) is in 1992 opgericht door het Noord Nederlands Orkest; vanuit de behoefte aan een eigen koor. Het is daarmee uniek in Nederland. Het NNCK telt 140 leden, heeft meer dan 400 concerten gegeven en is samengesteld uit de beste amateurzangers uit het Noorden. De Vespers van Rachmaninov is het tweede concert waarbij het NNCK een koorwerk uitvoert zonder het orkest. Dirigent: Louis Buskens. Beide concerten beginnen om 20.15 uur. Meer informatie: www.nno.nu.

Auteur

Marc Jansen