'Klassiek met een knipoog' in Lutherse kerk

GRONINGEN

Gemengd koor Phanta Rhei geeft zondag 6 november een concert in de Lutherse kerk in Groningen. Het concert is getiteld: 'Klassiek met een knipoog'.

Vaak worden klassieke concerten gezien als ‘serieus’, ‘stemmig’, door sommigen zelfs als ‘saai’. Dit in tegenstelling tot uitvoeringen van pop- of andere amusementsmuziek, waar je zogezegd juist vrolijk van wordt. Phanta Rhei wil in het concert in de Lutherse kerk bewijzen dat dit onderscheid niet altijd zo duidelijk te maken is.

Humoristisch tintje

Daadwerkelijk serieuze klassieke werken worden afgewisseld met muziek met een humoristisch tintje, soms zelfs dolkomisch, op het platvloerse af. Voor het laatste tekent Mozart, met een ondeugende canon in ongekuiste versie uitgevoerd. Brahms zorgt voor rust met a capella-liederen, maar laat het publiek ook meedeinen in enkele liefdeswalsen. Ook de uit te voeren renaissancepolyfonie kan voor een glimlach zorgen, evenals een gezongen medley van bekende klassieke orkestwerken. Dirigent André Cats zal samen met pianist Nynke Eekhof een serieus element toevoegen met enkele liederen uit Schuberts 'Winterreise'.

Panta Rhei

Panta Rhei is een 4-stemmig gemengd koor in Groningen. Het koor telt momenteel 30  leden. De naam van het koor is ontleend aan een uitspraak van de Griekse filosoof Herakleitos en betekent 'alles stroomt.' Een verwijzing naar de voortdurende beweging, die zo kenmerkend is voor het repertoire van Panta Rhei. Het koor is in 1999 opgericht door Jos van Vucht, vanuit een cursus koorscholing en stemvorming. Vanaf 2005 tot de zomer 2012 was Erik Kammenga dirigent van Panta Rhei. Sinds september 2012 is André Cats dirigent bij Panta Rhei. Het concert begint om 15.30 uur. Kaartreservering: www.koorpantarhei.nl

Auteur

Marc Jansen