Tryater met 'De wierheid fan Wylgeragea' in Grand Theatre

GRONINGEN

Tryater staat zaterdag 5 november met 'De wierheid fan Wylgeragea' in het Grand Theatre in Groningen.

De voorstelling 'De wierheid fan Wylgeragea', geschreven door Kees Roorda en geregisseerd door Jos van Kan, gaat over de reactie van een groep mensen in een kleine gemeenschap, op het moment dat er inbreuk gedaan wordt op het veilige gevoel dat die gemeenschap heeft.

Geen stoelen

Tryater komt voor 'De wierheid fan Wylgeragea' naar het Grand Theatre met een decor dat ook tribune is. Publiek zit tegenover elkaar en ziet het verhaal van 'De Wierheid fan Wylgeragea' ontstaan. Het stuk is geen whodunit. De voorstelling laat zien hoe moeilijk het is om de nuance te bewaren in tijden van toenemend onbehagen en onzekerheid.

Inbreuk op gevoel van veiligheid

Met humor en compassie wordt gepresenteerd hoe verschillend mensen reageren wanneer ze zich bedreigd voelen. De een vlucht, de ander wordt agressief, een derde trekt zich terug en anderen proberen rustig te blijven. Regisseur Jos van Kan: "De inbraak in dit verhaal is een metafoor voor elke inbreuk op het gevoel van veiligheid. Maar laten we gemeenschapszin behouden en tegelijk open staan voor de buitenwereld" Bij de voorstelling zijn oortjes met de Nederlandse vertaling van de tekst beschikbaar.

Auteur

Marc Jansen