Nieuw op Let's Gro: Building Conversation

GRONINGEN

In Groningen staat van 9 tot en met 12 november het inspiratiefestival Let’s Gro geprogrammeerd. Let’s Gro is 4 dagen inspiratie, meedenken en meepraten over de toekomst van Groningen.

Woensdag 9 november staat in het teken van sociale innovatie met onder andere het programma ‘Building Conversation’ (17.00 - 19.00 uur). Het gaat er tijdens dit event om het gesprek met elkaar te voeren over de vragen van nu.

Verbinding

Programmeur Roos van der Laan licht toe: ”Met de veranderingen in de wereld die ook inwoners van Groningen raken, gaat het om de verbinding met elkaar. Hiervoor heb je contact nodig, in gesprek zijn met elkaar. We bieden met Building Conversation tijdens Let’s Gro de kans om dit in Groningen op een vernieuwende manier te ontdekken. Ik vind het heel spannend hoe dit zal gaan, maar we gaan het gewoon doen!”

Onderwerpen

Stadjers worden uitgenodigd over diverse onderwerpen in gesprek te gaan. Van zorg voor ouderen tot duurzame energie, van hulp bieden aan je naasten tot de inrichting van de stad, van kinderopvang tot vluchtelingenopvang. De onderwerpen worden niet vooraf , maar op de avond zelf door de deelnemers bepaald. Na afloop van de gesprekken is er een samenkomst waarbij gezamenlijk wordt gegeten en ervaringen worden gedeeld.

Gesprek als kunstwerk

Theatermaker Lotte van den Berg en beeldend kunstenaar Daan ’t Sas begonnen Building Conversation vanuit een gedeelde interesse voor verschillende gesprekstechnieken en een nieuwsgierigheid naar de werking van het gesprek als plek voor ontmoeting. Samen startten ze een onderzoek waarbij de vraag centraal stond: ‘Hoe spreken we met elkaar en hoe zouden we met elkaar kunnen spreken?‘. Inmiddels is Building Conversation uitgegroeid tot een collectief van kunstenaars die het gesprek benaderen als een kunstwerk, als een collectieve improvisatie waaraan het publiek wordt uitgenodigd deel te nemen.

Parlement van de Dingen

Tijdens het event, dat begint op de Grote Markt, wordt gebruik gemaakt van verschillende gespreksvormen met tot de verbeelding sprekende namen als ‘Het Parlement van de Dingen’, ‘Time Loop’ en ‘Het agonistisch gesprek’. De gesprekken gaan over de vragen van deze tijd. Van de deelnemers wordt gevraagd te spreken vanuit een ander perspectief dan ze waarschijnlijk gewend zijn te doen. Zo worden bij Time Loop vragen van nu geplaatst in het perspectief van onze voorouders of juist onze nakomelingen. Tijdens het Parlement van de Dingen onderzoeken de deelnemers wat het betekent om namens de dingen, namens de natuur te spreken. Building Conversation is geïnspireerd door gesprekstechnieken en -rituelen van over de hele wereld, onder andere de Inuit, de Maori, een kwantumfysicus en de Occupy-beweging. Meer informatie/ aanmelding: letsgro.nl.

Auteur

Marc Jansen