Lezing gedragseconoom Dan Ariely over de irrationele mens

GRONINGEN

De Amerikaanse gedragseconoom Dan Ariely geeft zondag 6 november een lezing in de Aletta Jacobshal in Groningen. De lezing is getiteld: 'Now and later. The problem of self-control'.

Dan Ariely is de James B. Duke Professor of Psychology & Behavorial Economics aan Duke University. Hij was 3 keer New York Times’ bestverkopende auteur en gerenommeerd TED-speaker. Bloomberg erkende Ariely in 2013 als één van de top 50 meest invloedrijke denkers. Ariely is geïnteresseerd in allerlei soorten gedrag en zijn soms nogal ongebruikelijke experimenten zijn zowel interessant en amusant als informatief. Ariely is een van de oprichters van het Center for Advanced Hindsight en mede-maker van de documentaire '(Dis)Honesty: The Truth About Lies'. Hij schreef onder andere de boeken 'Predictably Irrational' (Waarom we altijd tijd te kort komen en andere verklaringen van irrationeel gedrag), 'The Honest Truth About Dishonesty' (Heerlijk oneerlijk) en 'Irrationally Yours' (Ariely weet raad). Zijn volgende boek, 'Payoff', verschijnt deze maand.

Irrationele mens

In zijn lezing 'Now and later. The problem of self-control' spreekt Ariely over de irrationele mens. We herkennen het allemaal: wat beter is voor ons op de lange termijn, is op de korte termijn niet altijd leuk om te realiseren. Diëten bijvoorbeeld is nu niet erg aantrekkelijk, maar wel goed voor onze gezondheid. Voor sparen geldt hetzelfde: we geven ons geld liever uit aan de nieuwste iPhone, dan dat we sparen voor ons pensioen. Als we voor zulke keuzes komen te staan, focussen we liever op de korte termijn, dan dat we ons bezighouden met onze doelen voor de lange termijn en daardoor raken we regelmatig in de problemen. Vreemd genoeg is dit irrationele gedrag niet willekeurig of nutteloos, stelt Ariely. Het is methodisch en voorspelbaar – wat ons volkomen onlogisch maakt. Als we doorhebben wat onze tekortkomingen zijn, zijn er mogelijkheden om met deze natuurlijke (en ongewenste) neigingen om te gaan. De lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 16.00 uur. Entree: 4 euro.

Auteur

Marc Jansen