LUDWIG en het Brein met 'Brainwave #1' naar Puddingfabriek

GRONINGEN

LUDWIG en het Brein staat zaterdag 12 november met 'Brainwave #1' in de Puddingfabriek in Groningen. Dit is het eerste in een serie minifestivals over de impact en inzetbaarheid van muziek.

'Brainwave #1' (november 2016) gaat over de invloed van muziek op het jonge brein en de ontwikkeling van identiteit. 'Brainwave #2' (februari 2017) onderzoekt de rol van muziek bij aandoeningen zoals dementie en autisme. De 'Brainwave #3'-festivals (september 2017) kijken naar de manier waarop we muziek waarnemen en de rol die muziek in de toekomst zal gaan spelen.

Virtuele reis door het brein

Neuromusicoloog, contrabassist en drummer Artur Jaschke en beeldontwerper Maarten Warmerdam nemen het publiek mee op een virtuele reis door het brein, waarvan een dwarsdoorsnede op de vloer wordt geprojecteerd. Componist en theatermaker Florian de Backere presenteert een voorstelling over muziek, identiteit en kindertijd.Hij laat de aanwezigen daarmee voelen hoe groot de impact van muziek kan zijn op een mensenleven. Hersenonderzoeker Richard Kunert, gepromoveerd aan het Max Planck Instituut, deelt de laatste inzichten over de relatie tussen taal en muziek in het menselijk brein.

Reactie baby’s of klank en muziek

Marlijn Janson, junior researcher aan de VU, begint op 'Brainwave #1' een onderzoek naar de reactie van baby’s op klank en muziek. In een intieme en comfortabele ruimte kruipen 6 baby’s rond. Hun verrichtingen zijn op beeldschermen te volgen. In Het Laboratorium doen lichtexpert Maarten Warmerdam en sound-engineer Tom Gelissen experimenten en proeven met het publiek. In De Innovatieruimte gaat het over de perceptie van muziek: hoe komt het neurologische image dat muziek opwekt in de hersens van de luisteraars overeen met hoe de luisteraar de muziek denkt te beleven? De musici van LUDWIG verzorgen de livemuziek bij alle programmaonderdelen en spelen van Mozart tot Beyoncé.

LUDWIG

LUDWIG is een collectief van topmusici en creatieve denkers, die nieuwe uitdagingen binnen en buiten de huidige concertpraktijk aan willen gaan. Opgericht in 2013, trad het reeds in een veelheid van gedaanten – van symfonieorkest tot blaaskwintet – aan op opzienbarende locaties. LUDWIG heeft het initiatief genomen om samenwerkingsverbanden aan te gaan met een grote groep wetenschappers, medici en experts uit de technologische wereld. Onder de naam LUDWIG en het Brein onderzoeken en ontwikkelen ze samen nieuwe muziektoepassingen, gericht op de behandeling van autisme en dementie, de ontwikkeling van het jonge brein, pijnbestrijding en de algemene perceptie van muziek.

Huiveringwekkend

“Wij zijn ervan overtuigd dat muziek veel meer kan betekenen in onze samenleving dan het nu doet”, zegt Peppie Wiersma, artistiek leider van LUDWIG. “Het idee is dichtbij ontstaan. Een aantal musici heeft ouders met dementie, anderen hebben een kind met autisme. Hoe kunnen we muziek inzetten om hun welzijn en kwaliteit van leven te verbeteren? Daarnaast zijn we ook benieuwd naar hoe het concertpubliek onze muziek beleeft. Waarom vinden ouders een hedendaags klassiek concert huiveringwekkend terwijl hun kinderen er geen probleem mee lijken te hebben? Interessante vragen, wij gaan op zoek naar de antwoorden.” LUDWIG en het Brein maakt deel uit van The Art of Impact, een door het Ministerie van OCW ontwikkeld overheidsprogramma voor kunstprojecten met een duidelijke en duurzame impact op maatschappelijke thema’s en vraagstukken. 'Brainwave #1' duurt van 16.00 tot 18.30 uur. Tickets & info: www.ludwiglive.nl/brainwaves.

Auteur

Marc Jansen