Alexander Münninghoff tekent voor BelCampolezing 2016

GRONINGEN

Alexander Münninghoff tekent zondag 13 november voor de BelCampolezing 2016. Plaats van handeling is de Nieuwe Kerk in Groningen.

De BelCampolezing is een jaarlijkse activiteit van Rotary Club Groningen Bel Campo. De opbrengst van deze activiteit gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar De Noorderlingen Vooropleiding Theater.

Alexander Münninghoff

Alexander Münninghoff is auteur van de bestseller - meer dan 100.000 verkochte exemplaren - 'De stamhouder'. Het boek werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs en de Literaire Witte Prijs. Eerder was Münninghoff journalist en onder meer correspondent in Moskou.

Huidige problematiek in oostelijk Europa

De BelCampolezing 2016 is getiteld: 'De waarheid ligt in het midden'. Münninghoff : “Ik kom uit een vluchtelingenfamilie. Mijn Nederlandse grootvader vestigde zich in 1916 in Riga, trouwde daar met een meisje van Russisch-Baltische adel, kreeg 4 kinderen, onder wie mijn vader Frans (1920), en vluchtte in 1939 met het hele gezin naar Nederland uit angst voor een komende sovjet-annexatie van Letland. De familie ging wonen in Voorburg." "De titel van mijn lezing, ‘De waarheid ligt niet in het midden’, heeft niet alleen betrekking op de lotgevallen van mijn familieleden maar raakt zeker ook de huidige problematiek in oostelijk Europa en onze kijk op de Russen, die we na een kwart eeuw rust opeens weer als oude vijanden zijn gaan zien." "Wie oorlogen heeft meegemaakt, zoals ik helaas meerdere malen, weet dat elk perspectief op dat helse gebeuren zijn eigen bestaansrecht heeft en dat het, ter voorkoming van erger, de moeite loont om de gezichtspunten van de andere partij te leren kennen.”

Literair feest

De organiserende Rotary Club Groningen Bel Campo omschrijft de BelCampolezing als 'een literair feest met kort concert, thee en wijn met versnaperingen gemaakt door de clubleden die de organisatie zelf verzorgen'. Studenten van het Prins Claus Conservatorium verzorgen het muzikale intermezzo, met licht jazzmuziek, Aanvang: 15.00 uur. Entree: 25 euro. Kaartverkoop: www.rotary.nl/groningenbelcampo/activiteiten.

Auteur

Marc Jansen