Culturele Zondag met Hans Renner

LEEGKERK

Hans Renner is zondag 13 november te gast in de laatste Culturele Zondag van dit jaar in de kerk van Leegkerk.

Prof. dr. Hans Renner (1946) is emeritus hoogleraar Midden- en Oost-Europese geschiedenis aan de RUG. Zijn belangstelling gaat uit naar de laatste 200 jaar van de Europese geschiedenis, met name de geschiedenis van Rusland, de Sovjet-Unie en andere voormalige communistische landen. Hij hield zich aan de RUG bezig met de transformatieprocessen van de communistische maatschappijen naar democratische samenlevingen. Hij publiceerde ongeveer 15 boeken in het Nederlands, Duits, Engels en Slowaaks. Op radio, tv en in de gedrukte media is hij commentator over Oost-Europa.

Communistische onderdrukking

Hans Renner is geboren en getogen in Praag, waar hij de communistische onderdrukking aan den lijve ondervond. Toen Russische troepen in augustus 1968 Tsjecho-Slowakije binnenvielen, was Renner student wijsbegeerte en geschiedenis aan de Karelsuniversiteit in Praag. Op 22-jarige leeftijd vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn studie voltooide. Maar de vrijheid die Renner in Nederland genoot, had zijn prijs. "Ik heb altijd over het communisme geschreven. Niet in de meest vleiende woorden." In zijn geboorteland werd hij daarom veroordeeld tot 16 maanden cel. De weg naar zijn geboorteland was hierdoor afgesloten. Renner zag Praag terug na de Fluwelen Revolutie in 1989, toen het communistische regime werd verdreven.

Culturele Zondag

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren voor het vierde jaar culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen. Tijdens deze Culturele Zondagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod. Aanvang: 15.30 uur. Kaarten (à € 7,50) zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda.  Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter en boekhandel Van der Velde. 

Auteur

Marc Jansen