Sint Martinusdagen in Groningen

GRONINGEN

In de stad Groningen vinden van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 november de Sint Martinusdagen plaats. De Martinikerk staat centraal bij de jaarlijkse viering van Sint Martinus.

Kinderen van diverse basisscholen komen woensdagochtend naar de Martinikerk om het verhaal over Sint Martinus te horen en samen te zingen. Ze krijgen dan ook te horen wiens ‘bietsie’ gewonnen heeft. Voor deze wedstrijd mochten de scholieren een foto opsturen van hun eigen zelfgemaakte voederbietenlampion. ’s Middags (16.30 - 17.30 uur) vindt de traditionele voederbietenlampionnenwedstrijd plaats. Hiervoor heeft de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken dit jaar 1500 voederbieten verdeeld onder de basisschoolleerlingen.

Ganzenmaaltijd thuis- en daklozen

De Martinikerk heeft voor donderdag 10 november een ganzenmaaltijd georganiseerd voor Groninger thuis- en daklozen. Die bijeenkomst is besloten. De organisatie heeft deze groep Stadjers persoonlijk uitgenodigd.

Sint Martinusconcert

De Martinikerk is vrijdag 11 november van 12.15 tot 13.30 uur toneel van het Sint Martinusconcert: een muzikaal samenspel tussen stadbeiaardier Auke de Boer, organist Eeuwe Zijlstra en het door Marcel den Os geleide schoolensemble van de GSV. Tijdens het Sint Martinusconcert wordt ook een nieuw lied over Sint Martinus ten gehore gebracht. Stadsdichter Kasper Peters schreef op uitnodiging de tekst voor dit lied. De muziek is gecomponeerd door Anne Caesar van Wieren en Eva Waterbolk. De Raad van Kerken van de stad Groningen verzorgt later die dag, van 17.00 tot 17.30 uur, een vesper in het koor van de Martinikerk. Voor deze vesper zijn leden van de Syrisch-Orthodoxe Christengemeenschap uitgenodigd.

Sint Martinus Pronkjewailn

Burgemeester Peter den Oudsten geeft vrijdag om 20.00 uur in het schip van de Martinikerk het startschot voor Sint Martinus' Pronkjewailn. Tijdens dit door Stcihting Sint Martinius' Pronkjewailn georganiseerde evenement staat de armoede centraal. In samenwerking met Uruban House is een programma vastgesteld met als thema 'Veerkracht'. Met spoken word (poëzie) en visuals door jongeren uit de hele stad. Cinematic DJ Irie verbindt de onderdelen aan elkaar met themafilms. Jongeren van Jimmy’s doen het randprogramma. Er zijn kleine workshops, ze presenteren de budget-hotspotkaart van Groningen en zetten jongeren in de schijnwerpers met card-board-testimonials. Verder laat het Haydn Jeugdorkest van zich horen.

Auteur

Marc Jansen