Lezing Janny Middelbeek-Oortgiesen over Astrid Lindgrens 'Oorlogsdagboek 1939-1945'

GRONINGEN

Janny Middelbeek-Oortgiesen geeft dinsdag 15 november bij de Scandinavische Vereniging Groningen een lezing over Astrid Lindgrens 'Oorlogsdagboek 1939-1945'. Plaats van handeling is het Harmoniegebouw in Groningen.

Op 1 september 1939 begon de toen 32-jarige Astrid Lindgren aan een dagboek dat ze gedurende de hele Tweede Wereldoorlog zou bijhouden. In haar lezing zal Middelbeek duiden wat dit dagboek bijzonder maakt voor de lezer van nu. Ook wordt onder meer besproken in hoeverre de hand van de later beroemde schrijfster - dankzij bijvoorbeeld 'Pippi Langkous', 'Karlsson van het dak' en 'Ronja de roversdochter' - zichtbaar is in deze teksten.

Janny Middelbeek-Oortgiesen

Janny Middelbeek-Oortgiesen (1960) studeerde Zweedse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is 20 jaar werkzaam als literair vertaalster Zweeds en scout. Ze heeft ruim 50 werken van diverse Zweedse auteurs in het Nederlands vertaald, onder wie Majgull Axelsson, Kerstin Ekman, Kjell Johansson en Henning Mankell. Ze is als recensent Zweedse literatuur verbonden aan het blad Swedish Book Review. In 2013 ontving ze van de Zweedse Academie de Tolkningspriset voor haar gehele oeuvre. De lezing, die plaatsvindt in zaal 1315.0036 van het Harmoniegebouw, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: 5 euro (SVG-leden gratis).

Auteur

Marc Jansen