Burgemeester Den Oudsten spreekt bij herdenking Kristallnacht

GRONINGEN

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen houdt woensdag 9 november een toespraak tijdens de herdenking van de Kristallnacht op de Grote Markt in Groningen.

Verder draagt stadsdichter Kasper Peters het gedicht 'Een nacht met zoveel scherven voor' en treedt het koor 4 Mei-Projekt op. Vervolgens staat een fakkeloptocht van de Grote Markt naar de synagoge in de Folkingestraat geprogrammeerd. Daar spreekt stadshistoricus Beno Hofman en zjin optredens van Kasper Peters, het 4 Mei-Projekt en een hiphopgroep.

Kirstallnacht

In de Kristallnacht - de nacht van 9 op 10 november 1938 - kwamen veel Joden om, werden grote vernielingen aangebracht en sloegen mensen massaal op de vlucht. Deze nacht was mede aanzet tot de verschrikkingen van de daarop volgende nazitijd. Deze nacht werden ook Roma/ Sinti, gehandicapten, homoseksuelen en anderen naar kampen gebracht werden. Programma Kristallnachtherdenking: 20.00 – 20.05 uur: openingswoord door Hans Alderkamp; 20.05 – 20.10 uur: toespraak burgemeester Den Oudsten; 20.10 –20.15 uur: spreker namens de organisatoren; 20.15 – 20.20 uur: voordracht stadsdichter Kasper Peters; 20.20 – 20.30 uur: optreden 4 Mei-Projekt; 20.30 uur: stille fakkeltocht naar de synagoge; 21.00 uur: voortzetting programma in de synagoge. De organisatie van de Kristallnachtherdenking in Groningen is in handen van Stichting Folkingestraat Synagoge, Werkgroep Vluchtelingen Vrij, COC Groningen en Drenthe, het 4 MeiProjekt, Amnesty International en het Sociaal Centrum Groningen.

Auteur

Marc Jansen