Denk mee over de binnenstad tijdens Let's Gro

GRONINGEN

De stad Groningen staat van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 november in het teken van de toekomst. Dan namelijk vindt het gratis toegankelijke inspiratiefestival Let’s Gro plaats.

Let’s Gro betekent vier dagen vol sprekers, verhalen, ervaringen en ontmoetingen. Alle Stadjers zijn van harte uitgenodigd om mee te praten en te denken over de toekomst van de stad op het gebied van economie, gezondheid, digitaal en ook de Groninger binnenstad. Welke plannen liggen er klaar voor de binnenstad? En wat gaat er precies gebeuren met het Stadhuis? Een aantal stadse ontwikkelingen op een rij.

Roze

Het is bijna niet te missen. Het hoekpand aan de Grote Markt, hoofdkantoor van Let’s Gro, is roze geverfd. Dit heeft te maken met het feit dat Stadjers mee kunnen praten en stemmen over de architectonische invulling van het hoekpand. Vrijdag 11 november van 20.00 tot 22.00 uur kunnen inwoners kennismaken met de plannen van ontwikkelaars. Na afloop kan er gestemd worden op het plan van hun keuze.

Stadhuis

Stadsbouwmeester Jeroen de Willigen presenteert vrijdag 11 november (16.00 – 17.30 uur) samen met drie architecten de ideeën voor de verbeteringen van het Stadhuis. Belangstellenden kunnen daarbij aanwezig zijn én met de architecten van gedachten wisselen. Zaterdag 12 november kan iedereen fysiek kennis maken met het historische Stadhuis van Groningen. Tussen 10.00 en 14.00 uur staan acht gratis rondleidingen geprogrammeerd.

Oostwand

Donderdag 10 november (20.00 – 22.00 uur) zijn op de locatie Hereplein van het Groninger Forum de eerste schetsen van architect Thomas Müller te zien voor het hotel in het middendeel van de nieuwe Oostwand. Bezoekers kunnen opmerkingen plaatsen en een voorkeur uitspreken. Van woensdag tot en met zaterdag kunnen Stadjers terecht in het stadscafé aan de Poelestraat 2. The Next City is een nieuwe visie op de toekomst van Groningen en omgeving. Centraal hierin staan de vragen: hoe zie je Stad; en hoe zie jij je straat, de binnenstad en Stad in 2030?.

(Nacht)Burgemeester

Nachtburgemeester Oelinda de Vries vertelt woensdag 9 november (22.15 – 23.15 uur) aan de Poelestraat 2 over haar plannen en visie voor de komende tijd. Daarbij gaat ze graag met het publiek in gesprek over haar functie. Burgemeester Peter den Oudsten vertelt vrijdag 11 november (19.00 – 19.45 uur) in de Let’s Gro-tent op de Grote Markt over zijn tweede jaar in Groningen. Hij kijkt terug, maar vooral ook vooruit: wat zijn de belangrijkste Stadse thema’s voor komend jaar? En wat gaan Stadjers ervan merken?

Grote Markt

In diezelfde Let’s Gro-tent kunnen zaterdag 12 november de mogelijkheden van Tech ervaren worden. Met onder andere drones bouwen en vliegen, drone-simulatie, Code Island, 3D-selfies maken, virtuele werelden, robotvoetbal, nieuwe media en serious gaming. Het CBK Groningen heeft de interactieve lichtsculptuur ‘Birds fly around with you’ van de Japanse ontwerper Masamichi Shimada voor Let’s Gro naar de stad gehaald. Wie zich in de cirkel op de Vismarkt begeeft, zet de magische machine in werking. Eén voor één lichten de vogels op en wekken de illusie te vliegen. Hoe meer bezoekers in de cirkel, hoe meer vogels er vliegen. Dagelijks te beleven van 17.00 tot 22.00 uur.

Programma

Voor sommige programmaonderdelen is aanmelding gewenst. Bij sommige events is een doventolk aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.letsgro.nl of in de speciale Let’s Gro-app.

Auteur

Marc Jansen