Ten Boer laat Stadjers kennismaken met Ten Boer

TEN BOER

Het duurt niet lang meer of de gemeenten Ten Boer en Groningen zijn samen 1 gemeente. Om de inwoners van Groningen alvast kennis te laten maken met de gemeente Ten Boer is het voor hen mogelijk om tijdens het festival Let’s Gro een ware safaritocht langs de interessante locaties van de gemeente Ten Boer te maken.

Tijdens het festival Let’s Gro laten de stad Groningen en Ten Boer haar inwoners kennis met elkaar maken. Over 2 jaar heeft Groningen er nieuwe inwoners bij doordat de gemeente Ten Boer en Groningen samen verder gaan. Voor de gemeente Ten Boer een sein om alvast de inwoners van Groningen kennis met haar te laten maken. “Het idee begon vorig jaar al te leven en we vonden dat we op het festival Let’s Gro zichtbaar moesten zijn. Ten Boer hoort er straks namelijk ook bij”, vertelt wethouder Annie Postma van de gemeente Ten Boer. “Alleen toen was de tijd te kort om nog wat te organiseren dus hebben we het doorgeschoven naar dit jaar. Tijdens het festival is het voor de inwoners van de gemeente Groningen mogelijk om met een oldtimer-bus door de gemeente Ten Boer te rijden.”

Bustocht

Het is niet toevallig dat Ten Boer heeft gekozen voor een bustocht. “Ten Boer en Groningen zijn 2 verschillende gemeenten,” meent Postma. “Groningen is een van de grootste steden van Nederland en de motor van de economie van het noorden. Ten Boer is een plattelandsgemeente en door de ligging een forensengemeente. Daarnaast kent Groningen, mede doordat het een studentenstad is, een andere bevolkingssamenstelling dan Ten Boer. Ten Boer heeft ook niet de stadse problemen die Groningen kent. Daarentegen kent Ten Boer de aardbevingsproblematiek en daar heeft Groningen weer minder mee van doen.” “De inwoners van Groningen komen waarschijnlijk zelden in Ten Boer, terwijl wij veel te bieden hebben. Dat willen we de mensen laten zien en hoe kan dat beter dan een bustocht door de gemeente? We hebben er gekscherend een safari van gemaakt. Sommige mensen hebben de ruimte en de natuur van onze gemeente al ontdekt en maken hier dankbaar gebruik van door er te recreëren en een fietstocht te maken. Toch heeft Ten Boer ook meer te bieden.” “Wat velen niet weten, is dat in de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Garmerwolde alles wat in Groningen door het riool wordt gespoeld daar terecht komt. Natuurlijk mag een bezoekje aan de boerderij niet ontbreken. Op het programma staan een lunch bij de biologische boerderij Het Geweide Hof en een bezoek aan Koe en Jij. Koe en Jij is een modern veehoudersbedrijf. Een gevarieerd programma dus. Deze activiteit is de eerste stap, maar zeker niet de laatste in een verdere kennismaking.”

Vanzelfsprekende stap

Het samengaan van de gemeenten Ten Boer en Groningen is niet zo maar gegaan. Postma: “De gemeente Ten Boer is sinds de Franse tijd niet meer veranderd. Ten Boer heeft ook de grote herindeling van 1990 niet meegemaakt. Het gevolg daarvan is dat je als kleine gemeente overblijft en daardoor kwetsbaar bent. We hebben toen gekeken naar samenwerking met de gemeente Groningen en dat is goed bevallen. Groningen voert al vrijwel alle ambtelijke taken uit. Bij deze herindeling hebben we uit eigen beweging contact gezocht met Groningen. Een stap die voor ons bijna vanzelfsprekend was. Het vertrouwen is er en het voelt goed.”

Historisch besluit

“Tegelijkertijd zijn we ons er van bewust dat dit een historisch besluit is. In 2019 bestaat de gemeente Ten Boer niet meer. Ik ben niet bang dat er veel verandert. Het karakter van een dorp wijzigt niet doordat het gemeentehuis op een andere plek staat. Het karakter van een plaats maken de bewoners en de gemeenschap. Dit wordt niet door het bestuur bepaalt. Doordat we binnen niet al te lange tijd samen gaan, stem je beleid onderling al wel af en houd je rekening met elkaar.”

Auteur

Marc Jansen