Arno van der Heijden sidekick burgemeester bij Open Raad

GRONINGEN

De Groninger kleinkunstenaar Arno van der Heijden is sidekick bij de Open Raad van de Groninger gemeenteraad op zaterdag 12 november. Van der Heijden moet bij dit experiment in het stadhuis voor een dynamische noot zorgen. Burgemeester Peter den Oudsten zit de Open Raad als voorzitter van de gemeenteraad voor.

Bij de Open Raad presenteren Stadjers ideeën voor hun hun straat, wijk of de hele Stad. Als raadsleden enthousiast zijn, kunnen ze een initiatief adopteren. Dat betekent dat zij samen met de bedenkers van het plan kijken hoe het een succes kan worden. Als sidekick van burgemeester Peter den Oudsten voelt Arno van der Heijden de plannenmakers en de raadsleden aan de tand, op zijn manier dan.

Goede ideeën een kans geven

De Open Raad is een experiment van de Groningse gemeenteraad. “Het is een nieuwe manier om goede ideeën van Stadjers een kans te geven”, zegt raadslid Arjen Banach. “Een nieuwe manier om naar de Stad te luisteren”, vult zijn collega Diederik van der Meide aan. Voor de eerste Open Raad zijn ongeveer 30 initiatieven uit verschillende wijken in de stad, over tal van onderwerpen, binnengekomen. “Daarmee is de Open Raad bij voorbaat al een succes”, vindt Banach. In de Open Raad is tijd om 10 ideeën te behandelen.

Arno van der Heijden

Stadjer Arno van der Heijden is cabaretier, chansonnier, presentator, spreekstalmeester, acteur en 'stem'. “Gewone raadsvergaderingen kunnen nogal serieus en soms ook ronduit saai zijn”, weet Van der Meide. “Dat is op zich niet erg, want het gaat er natuurlijk om dat we de goede beslissingen voor Groningen nemen. Met Arno erbij weten we zeker dat er bij deze Open Raad in ieder geval ook wat te lachen valt. Stadjers zijn van harte welkom om hierbij te zijn.” De Open Raad duurt van 15.00 en 16.30 uur. De Open Raad wordt ook live op internet uitgezonden via groningen.nl/gemeenteraad

Auteur

Marc Jansen