Jonge Harten 2016: #offthebeatentrack

GRONINGEN

#offthebeatentrack is het thema van het Jonge Harten 2016. De negentiende editie van dit theaterfestival vindt van vrijdag 18 tot en met zaterdag 26 november plaats in bijna ieder theater in de stad Groningen. Met onder meer het nieuwste werk van Sien Vanmaele, Suzanne Grotenhuis, Max Wind en Joeri Heegstra en Howool Baek.

Met het thema #offthebeatentrack daagt het festival - soms op ludieke wijze - zijn bezoekers uit om van de gebaande paden te gaan; op ontdekkingstocht naar nieuw werk en nieuwe makers.

Missie Márquez

Jonge Harten produceert dit jaar 4 voorstellingen, waaronder ‘Missie Márquez’. Dit is een 12-delige theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel García Márquez. Na de 3-delige proloog tijdens Jonge Harten 2015, keert Kompagnie Kistemaker nu als een kleurrijke karavaan terug naar Groningen. In hun kennistent op de Vismarkt presenteren zij deel 4, 5 & 6. Karlijn gaat hierin samen met het publiek door de eerste 162 pagina’s van het boek.

Hope she was worth it

De Belgische theatermaaktster Sien Vanmaele maakt in coproductie met VIA ZUID en Jonge Harten de voorstelling 'Hope she was worth it. De opera'. In een elektronische muzikale trip neemt Sien haar publiek mee in de gedachtekronkels van een jonge vrouw met een gebroken hart.

Installaties

Naast voorstellingen zijn ook de installaties van ArtQuake in volle ontwikkeling. ArtQuake staat voor plotselinge kunstuitbarstingen op straat. De ArtQuakes worden bedacht en uitgevoerd door studenten van Academie Minerva en de Academie voor Popcultuur in samenwerking met Jonge Harten. Zij ontwikkelen interacties in de publieke ruimte waarbij ze zich verhouden met het thema en de doelgroep van het Jonge Harten.

Festivalhart

Jonge Harten heeft zijn eigen festivalhart in de Oosterstraat 13a. Een café, restaurant, theater-, film- en popzaal in 1. Iedere avond is het café geopend en zijn er voorstellingen, films, installaties en muziekoptredens. In het eerste weekend van Jonge Harten toont Kenneth Berth, student radio aan het RITCS in Brussel en zoon van Hans, in ‘8 op een rij’ op een eenvoudige en herkenbare manier een intiem portret van een Oost-Vlaamse boerenfamilie. Het is een persoonlijke en op momenten geestige audiodocumentaire met beeld, over het leven, de herinneringen die je meedraagt en wat het betekent om ‘familie’ te zijn.

Dagkaarten

Jonge Harten heeft dit jaar naast de gewone voorstellingskaarten ook dagkaarten te koop. Met deze kaart kan iedereen onder de 30 jaar zeer voordelig verschillende voorstellingen en activiteiten op 1 avond bezoeken. Zie voor het complete programma www.jongeharten.nl/programma/.

Auteur

Marc Jansen