Kunst In Zicht-lezing over het Nederlandse rijtjeshuis

GRONINGEN

Bernard Hulsman geeft donderdag 17 november in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het Nederlandse rijtjeshuis.

Het rijtjeshuis kan gerust hét Nederlandse huis worden genoemd: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. 4 van de ongeveer 7 miljoen huizen die Nederland rijk is, zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim 10 miljoen van de 17 miljoen Nederlanders bewoners van een rijtjeshuis zijn.

Slechte reputatie

Maar hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo zal Bernard Hulsman in zijn lezing bewijzen. Hij brengt niet alleen de grote diversiteit van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld, maar behandelt ook de lange geschiedenis ervan die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Bernard Hulsman

Bernard Hulsman studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Daarnaast publiceerde hij in onder meer Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Archis, Items en Die Welt.

Kunst In Zicht

De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Kaartverkoop: 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl. De kaarten zijn tevens verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde en (17 november) aan de zaal.

Auteur

Marc Jansen