Dag van de Boekkunst in GRID Grafisch Museum Groningen

GRONINGEN

In GRID Grafisch Museum Groningen is het zondag 20 november de Dag van de Boekkunst. Dit gaat gepaard met de opening van de tentoonstelling 'Nieuwe Binding'.

Nu het boek als gebruiksvoorwerp meer en meer wordt vervangen door computer en e-reader, ontwikkelt het zich tegelijkertijd als een kunstvorm met een rijke schakering aan verschijningsvormen. Deze ontwikkeling is de leidraad geweest bij het opzetten van een Boekkunstnetwerk in Noord-Nederland en bij het inrichten van de tentoonstelling 'Nieuwe Binding'.

Tentoonstelling

De tentoonstelling in GRID laat een breder publiek kennismaken met een dwarsdoorsnede van wat er in het noorden gemaakt wordt op het gebied van boekkunst: kunstwerken die gemaakt zijn in de boekvorm of met het boek als uitgangspunt, in zeer uiteenlopende technieken. De tentoonstelling loopt tot 15 januari 2017.

Dag van de Boekkunst

De Dag van de Boekkunst (10.00 – 17.00 uur) staat geheel in het teken van de makers van boekkunst: zij zullen die dag in GRID aan het werk en aan het woord zijn. Zo zullen makers onder meer uitleg geven over hun tentoongestelde werk, worden in het hele museum demonstraties gegeven, tonen en verkopen boekkunstenaars hun werk en kunnen bezoekers meedoen aan een activiteit.

BoekKunstNetwerk

Tevens wordt het digitale netwerk van BoekKunstNetwerk Noord Nederland gelanceerd (www.boekkunstnetwerk.nl). Dit BoekKunstNetwerk Noord-Nederland is een initiatief van Wim Gremmen, Susanna Lemstra en Pien Rotterdam. Het BoekKunstNetwerk is een plaats waar professionals elkaar kunnen ontmoeten om kennis uit te wisselen, terwijl amateurs hier de leermeester vinden die ze zoeken of plekken waar materiaal verkrijgbaar is. Het netwerk is digitaal, maar organiseert ook bijeenkomsten waar makers van boekkunst ervaringen kunnen uitwisselen.

Immaterieel erfgoed

Het BoekKunstNetwerk wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, in het kader van immaterieel erfgoed en het levend houden van ambachten. De initiatiefnemers van het netwerk richten zich echter niet op een verdwijnend ambacht maar willen traditioneel vakmanschap naar deze tijd brengen.

Auteur

Marc Jansen