Ensemble Leones met middeleeuwse muzikale vertelling in Lutherse kerk

GRONINGEN

Ensemble Leones geeft woensdag 23 november een concert in de Lutherse kerk in Groningen. In dit concert staat het Nibelungenlied, een dertiende-eeuwse muzikale vertelling, centraal.

Ensembleleider Marc Lewon: "In het verhaal is ruimte voor edele figuren, schemerige personages en klassieke archetypes, met menselijke emoties en beweegredenen in al hun facetten: woede, liefde, haat, arrogantie, wraak en slimme politieke berekening." "Heel interessant is ook dat dit dertiende-eeuwse epos een van de weinige is die nog in strofen gezet werden, een vorm die sporen van voordracht bevat. Dat maakt het heel geschikt voor gezongen uitvoeringen."

Middeleeuws hof

Onder begeleiding van snaarinstrumenten als de lier, de crwth en de citole zal Ensemble Leones proberen de sfeer op te roepen van een voorstelling aan een middeleeuws hof. Het programma wordt verrijkt met instrumentale lays en vroege minneliederen.

Ensemble Leones

Het in 2008 opgerichte Ensemble Leones richt zich volledig op middeleeuwse muziek en baseert zich voor zijn concertpraktijk op historische bronnen. Dit onderzoek stelt het ensemble in staat repertoire te presenteren dat lange tijd verborgen is geweest. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: oudemuziek.nl.

Auteur

Marc Jansen