Herman Sandman presenteert boek over Milko Djurovski

GRONINGEN

In het supportershome in het Noordlease Stadion in Groningen wordt zondag 27 november het boek 'Mangup Milko- Het voetballeven van kwajongen Milko Djurovski' gepresenteerd. Dit bij Uitgeverij Passage te verschijnen boek is geschreven door Dagblad van het Noorden-journalist Herman Sandman.

Milko Djurovski kreeg van z’n dorpsgenoten al vroeg de bijnaam Mangup Milko. Kwajongen Milko. Dat is hij altijd gebleven. De voetballer groeide op in een klein Macedonisch dorp, knokte zich met broer Bosko tussen lijmsnuivende leeftijdgenoten naar het eerste van Rode Ster Belgrado, moest onderduiken in een jachtslot van Tito vanwege zijn overgang naar aartsrivaal Partizan en kwam in 1990 bij FC Groningen. Hij haalde toen vanwege zijn gedrag zo’n 6 keer per week de krant. Dat ging meestal niet over voetbal.

Rookmagiër

Mangup Milko rookte, dronk, gokte, was een vrouwenliefhebber, werd in verband gebracht met afpersing en goudsmokkel, stond vaker wel dan niet met de handen in de zij in het veld, maar kon fantastisch voetballen. Van Volkskrant-journalist Paul Onkenhout kreeg hij de bijnaam ‘De Rookmagiër’. Djurovski introduceerde bovendien de maillot op de winderige velden van Groningen.

Persoonlijke speurtocht

In 'Mangup Milko' vertelt Herman Sandman over zijn persoonlijke speurtocht naar de leukste voetballer ooit in Groningse dienst. Met de Servische Zora Duvnjak duikt hij in zijn levensgeschiedenis en ontdekt dat het talent, anders dan zijn slordig voorkomen doet vermoeden, hem niet is komen aanwaaien. Vader Cvetko drilde zijn zoons, omdat hij een droom had. Ze zouden ooit het rood-wit van Rode Ster dragen, evenals het blauw van – toen nog – Joegoslavië. Terwijl Bosko meer dan 500 wedstrijden voor de club speelde, ging Milko zijn eigen, onnavolgbare, weg. Een grillig pad dat na 4 jaar in Noord-Nederland abrupt eindigde met een kraantjespot als dank. Sandman reist ook zelf naar Belgrado. Maar al wie daar is, geen Djurovski. Zijn broer neemt de honneurs waar, praat honderduit, brengt hem in contact met oud-spelers en trainers en Ana Bekuta, de Servische Barbara Streisand. Bosko bekent: "Oh, Milko kon zo mooi huilen. Iedereen vergaf hem dan alles, maar ik kon weer betalen." Uiteindelijk spreekt hij hem toch.

Herman Sandman

Herman Sandman (Groningen, 1965) publiceerde eerder al een columnbundel én een roman over het (amateur)voetbal, een biografie van rocker en chemicus Appie Alberts en een veelgeroemde studie over het literaire leven in Groningen na de oorlog. De boekpresentatie is om 16.30 uur. 

Auteur

Marc Jansen