Lezing Bruce Cameron Reed over 'The Manhattan Project'

GRONINGEN

Bruce Cameron Reed spreekt donderdag 1 december bij Studium Generale Groningen over 'The Manhattan Project' en de ontwikkeling van nucleaire wapens. Plaats van handeling is het Academiegebouw in Groningen.

Het Manhattan Project was een geheim project van de Verenigde Staten die tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen aan de ontwikkeling van een atoombom. Na 2,5 jaar slaagden de wetenschappers van het Manhattan Project er in 2 allesvernietigende kernwapens te ontwikkelen, de 1 op basis van uranium, de andere plutonium. Van elk type bom werd in augustus 1945 1 op Japan gegooid, waarmee de oorlog in de Pacific tot een einde werd gebracht.

Bruce Cameron Reed

Bruce Cameron Reed, auteur van 2 boeken over het Manhattan Project, belicht in zijn lezing de oorsprong en de organisatie van het project, de hoofdfiguren en de prestaties, maar ook de uitdagingen van het project. Bruce Cameron Reed is hoogleraar en hoofd van de afdeling natuurkunde van het Alma College, Michigan, VS. De Engelstalige lezing begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen