Najaarsconcert Groninger Mozart Ensemble in Immanuelkerk

GRONINGEN

Het Groninger Mozart Ensemble geeft vrijdag 25 november een najaarsconcert in de Immanuelkerk in Groningen.

Voor de pauze worden de Psalm 150 van César Franck en de Symphonie nr. 2 van Charles-François Gounod uitgevoerd. Daarna brengt het ensemble het Requiem in c mineur van Luigi Cherubini ten gehore.

Compositie zonder solisten

De in 1760 te Florence geboren Cherubini schreef deze muziek in opdracht van Lodewijk XVIII, ter nagedachtenis aan diens onthoofde broer Lodewijk XVI. De eerste uitvoering moest plaatsvinden in de crypte onder de kerk van St. Denis waar veel Franse koningen begraven liggen. Waarschijnlijk in verband met de beperkte ruimte werd het een compositie zonder solisten. Opmerkelijk is verder het gebruik van de gong in het 'Dies Irae', wat destijds een schokeffect veroorzaakte onder de luisteraars.

Groninger Mozart Ensemble

Het Groninger Mozart Ensemble bestaat uit een gemengd 4-stemmig koor en een symfonieorkest, en staat onder leiding van Marinus Verkuil. Het concert begint om 20.15 uur. Meer informatie: www.groningermozartensemble.nl.

Auteur

Marc Jansen