Voorstelling in Dorpshuis Hoogkerk over dekolonisatie Nederlands-Indië

GRONINGEN

 In Dorpshuis Hoogkerk wordt zaterdag 26 november ‘Hoe zat het ook alweer?’ gespeeld. Deze voorstelling is Oral History Theater over de dekolonisatie van Nederlands-Indië.

De voorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door 3 erfgenamen van het voormalig Nederlands-Indië. Hoe ervaren zij hun Indische, Molukse en Papoease geschiedenis, cultuur en identiteit in Nederland?

Hoe zat het ook alweer?

Hoe-zat-het-ook-alweer ‘Hoe zat het ook alweer?’ is een voorstelling over historische grenzen, zoals die tussen klassen, rangen en standen in Nederlands-Indië, over verbondenheid en verdeeldheid, over trots en trouw, en over gouden tijden en de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis. In de voorstelling wordt teruggekeken op de veranderende verhoudingen in de Nederlandse maatschappij; 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en 70 jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië. Daarnaast ook het 65 jarig verblijf van de Molukkers in Nederland. De voorstelling bestaat uit persoonlijke verhalen, zang, muziek en filmfragmenten.

Samurau

Vertellers zijn Johan Bos, Rony Heyer, Fien Hully, Mietji Hully, Sander Klatt, Aïsha Matitaputty, Antis Marijanan en Daan Marijanan. Otek Lumalessil, Udi Lumalessil, Johnny Pattipeilohy en George Sopacua verzorgen de muziek. ‘Hoe zat het ook alweer?’ is een productie van Stichting Samurau uit Assen. Zij heeft als doelstelling de culturele participatie te bevorderen. De organisatie bestaat uit gemotiveerde vrijwilligers en creatievelingen met een Indische, Molukse en Papoease achtergrond. De voorstelling begint om 16.00 uur. Met om 15.00 uur een voorprogramma. 

Auteur

Marc Jansen