HoogtepuNNT: afscheid artistiek team Noord Nederlands Toneel

GRONINGEN

Ola Mafaalani, Ko van den Bosch, Malou Gorter, Peter Vandemeulebroecke, Jochem Stavenuiter en André Joosten nemen na 8 jaar afscheid van het Noord Nederlands Toneel.

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 december zijn in Stadsschouwburg Groningen hernemingen te zien van 3 hoogtepunten van de afgelopen jaren: het muzikale 'Low Yo Yo Stuff, het debuut van Mafaalani bij het NNT 'Medea' en 1 van de meest geroemde stukken 'Fellini'. Dit onder de noemer HoogtepuNNT. Vanaf 1 januari 2017 neemt Guy Weizman het artistieke leiderschap over van Ola Mafaalani.

Tijdperk Mafaalani

Het tijdperk Mafaalani bij het NNT kende vele hoogtepunten: lichte stukken kregen een ‘bite’, zware stukken een ‘twist’. Altijd waren de voorstellingen actueel en maatschappelijk relevant. De idealistische component bij Ola Mafaalani is groot. “Ik ben geen bescheiden mens. Theater moet het geweten van de maatschappij zijn, de publieke opinie en politiek beïnvloeden. Die invloed moet je als theatermakers willen.”

Stadsgezelschap

Theater werd naar de stad gebracht, maar de stad ook naar het theater. Ola Mafaalani liet vaak de stem van deskundigen in voorstellingen horen. Zo werkten Groningse prostituees mee aan een voorstelling, politici, psychiatrisch patiënten en verpleegkundigen, figuranten op hoge leeftijd, rechters, vluchtelingen, zakenmensen, gedetineerden, blinden en journalisten. Ola Mafaalani maakte van het NNT een echt stadsgezelschap. Voorstellingen speelden lange series in thuishaven Groningen en trokken meer publiek dan ooit. Mafaalani: “Toen ik 8 jaar geleden begon wilde ik een gezelschap maken dat openstond voor de stad. We zijn de wijken in gegaan, speelden op de markt en in zo’n beetje ieder dorpshuis in de provincie. Daar ben ik trots op,”

Afscheid

Samen met artistiek directeur Ola Mafaalani en schrijver, vormgever en acteur Ko van den Bosch neemt (bijna) het hele artistieke team afscheid van het NNT: naast de acteurs ook vaste partners als kostuumontwerper Johanna Trudzinski, dramaturg Dirkje Houtman en zakelijk directeur Arie Wink. Acteur Bram van der Heijden blijft ook na januari 2017, wanneer Guy Weizman het artistieke stokje overneemt van Ola Mafaalani, verbonden aan het NNT. Met componist/ muzikant Eef van Breen en zijn Group zal het NNT ook in de toekomst coproduceren.

HoogtepuNNT

Onder de noemer 'HoogtepuNNT' zijn 3 spraakmakende voorstellingen zijn nog 1 maal te zien in Stadsschouwburg Groningen. Rondom de voorstellingen hopen de NNT’ers het publiek te ontmoeten, te spreken en samen herinneringen op te halen. Op 5, 7 en 9 december zijn er diners waarbij bijzondere gasten aanschuiven. Op deze avonden wordt vanuit een zeecontainer op het schouwburgplein teruggeblikt op de vele Dichterbij-projecten die voor en met jongeren zijn georganiseerd. Ervaringen van deelnemers worden afgewisseld met hightlights uit de producties. Huisregisseur Sarah Moeremans speelt met haar collectief Moeremans & Sons op woensdag 7 december Moral Auction.

Auteur

Marc Jansen