Kunst in Zicht-lezing over ‘Unesco Design City’ Kaunas

GRONINGEN

John de Jonge geeft donderdag 1 december in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over Kaunas, de tweede stad van Litouwen.

De stad Kaunas, die meer dan 360.000 inwoners telt, ligt ongeveer 100 kilometer ten westen van Vilnius. Omdat Polen de Litouwse hoofdstad Vilnius in 1919 annexeerde, verklaarden de Litouwers de provinciestad Kaunas tot tijdelijke hoofdstad. Kaunas vervulde de functie van regerings-, handels-, en diplomatiek centrum van het land. De stad maakte daarna een stormachtige groei door: de oppervlakte groeide van 18 naar 40 vierkante kilometer en er werden meer dan 2000 gebouwen neergezet. Veel van deze gebouwen werden gebouwd in de heersende moderne, functionele stijl en in art deco. Er werden nieuwe stadswijken uit de grond gestampt, er werd een modern openbaar vervoer ingevoerd en er werden nieuwe parken en pleinen aangelegd. Ook kwamen er nieuwe bruggen over de rivieren Nemunas en Neris. Burgemeester Jonas Vileišis onderhield veel contacten in Europese steden en bleef op die manier goed op de hoogte van de laatste stedenbouwkundige en architectonische ontwikkelingen.

Architectuur en design

Tijdens de langdurige Sovjetbezetting van Litouwen, breidde Kaunas verder uit met gebouwen in typische Sovjet-stijlen. De stad verloor de status van hoofdstad in 1939, toen Vilnius weer bij Litouwen kwam en opnieuw hoofdstad werd. Voor liefhebbers van architectuur en design blijft Kaunas een boeiende stad. Nu ze lid is van het Creative Cities Network streven de stadsbestuurders ernaar om de stad ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen.

John de Jonge

De lezing wordt gegeven door John de Jonge. Hij is voorzitter van de Nederlands-Baltische Vereniging en is reisleider in de Baltische landen. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Kaarten (à € 12,50) kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, info@kunstinzichtgroningen.nl, www.kunstinzichtgroningen.nl, zijn verkrijgbaar bij Van der Velde Boeken en (1 december ‘s avonds) aan de zaal.

Auteur

Marc Jansen