Derde editie winterlichtfestival OrbitFest in Groningen

GRONINGEN

De binnenstad van Groningen vormt van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december het decor voor het gratis toegankelijke OrbitFest. Op het programma van de derde editie van dit winterlichtfestival staan meerdere noordelijke premières van futuristisch lichtwerk.

Na 2 succesvolle edities heeft OrbitFest de samenwerking met makers en hackers uit alle lagen van de noordelijke samenleving verder uitgebreid, vertelt organisator Bouke Mekel. "We hebben dit jaar onze focus gelegd op nieuw multimediaal lichtwerk dat gemaakt wordt in samenwerking met de gemeenschap. We werken samen met Frank Mohr, Minerva, Alfa-college, Noorderpoort, kubusschool Joseph Haydn en onafhankelijke noordelijke kunstenaars."

Duurzaamheid en empowerment

De Groninger binnenstad is nu het podium van OrbitFest: wanneer de schemering valt zullen het Groninger Museum, Synagoge Groningen en een aantal andere locaties in de binnenstad worden 'aangekleed' met lichtkunst. Daarbij stimuleert OrbitFest het gebruik van duurzame materialen. Ook empowerment is belangrijk: daarom worden lichtworkshops gegeven in het Groninger Museum en in de synagoge.

Standbeelden met bewustzijn

De beeldenexpositie van Auguste Rodin in het Groninger Museum was voor OrbitFest aanleiding om ‘Sentient Statues’, beelden met bewustzijn, als festivalthema te kiezen en het sci-fi festivalverhaal verder uit te breiden. In het Groningen van de toekomst, zonnestad Heliopolis, zullen beelden steeds meer personages worden: tijdens de winterlichtexpo figureren daarom alvast verlichte, uit allerlei materialen bestaande, beelden. Het festival is steeds tussen 15.00 en 22.00 uur te bezoeken.

Auteur

Marc Jansen