Urban Sources: dansproducties jonge choreografen in Grand Theatre

GRONINGEN

In het Grand Theater in Groningen wordt zondag 18 december de eerste editie gehouden van 'Urban Sources'. Hierin presenteren de jonge choreografen Gianni Grot, Mohamed Yusuf Boss en Denden Karadeniz hun dansproducties.

Urban House Groningen vestigt met Urban Sources de aandacht op de artistieke inhoud van hiphop-/ urban-producties en genre-ontwikkelingen. Alle 3 de choreografen vertolken in hun dansproducties een zoektocht naar de betekenis van hun culturele achtergrond in deze wereld.

Gianni Grot

Gianni Grot neemt het publiek in 'From Routes II Crown' mee op een reis van het kolonialisme in Afrika en het Caribisch gebied naar de Black Panthers in de VS en terug naar de Nederlandse maatschappij. Via deze route ziet de bezoeker dat verbintenis de manier is om onbegrip of intolerantie te doorbreken. Het stuk vertelt de aanhoudende strijd voor vrijheid en gelijkheid, waar veel individuen en culturen zich mee kunnen identificeren.

Mohamed Yusuf Boss

Mohamed Yusuf Boss presenteert het tweeluik 'Crossing Borders'. Zijn solo 'SHAN' gaat over hoe het was om in 1989 samen met zijn moeder, broertjes en zusjes van Somalië naar Nederland te vluchten en hoe het zijn familie daarna verging. In 'SADDEX' kijken bezoekers mee door de bril van Mohamed naar de moderne westerse wereld.

Denden Karadniz

In 'Petricor' van Denden Karadeniz komen dienst achtergrond en de keiharde danswereld samen in een uitbarsting van dans. Het verhaal van 'Petricor' zit in de naam; Petri (Petrified) en Cor (Blind, in zijn moedertaal Koerdisch). Urban Sources is van 19.00 tot 23.00 uur. Tickets (à € 15) zijn te koop via de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen