‘Land van Belofte - Prostitutie in het A-Kwartier’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 17 december tot en met 2 april de expositie ‘Land van Belofte - Prostitutie in het A-Kwartier’ te zien.

De tentoonstelling belicht 2 kanten van prostitutie. Op de begane grond het romantische beeld dat door de eeuwen heen door kunstenaars, schrijvers en musici werd gebruikt in hun werk. In de kelder verbeelden kunstenaars Ron Glasbeek en Maria Koijck de rauwe werkelijkheid. Prostitutie is al eeuwen overal te vinden, maar vooral in de buurt van havens. Zo hing er in het A-Kwartier in Groningen, in de buurt van de Vishoek, al sinds de vijftiende eeuw ‘een rode lantaarn’.

Land van Belofte

De tentoonstelling ‘Land van Belofte’ is vernoemd naar het roemruchte café dat in de rosse buurt was gevestigd. Klanten, prostituees, pooiers, stamgasten en ander uitgaanspubliek zaten daar schouder aan schouder aan de bar, waarbij de avonturen in de wijk onderwerp van gesprek waren.

Tegengestelde belangen

Er waren 51 ramen in het A-Kwartier te vinden, maar het grootste deel van de wijk werd regulier bewoond. De bewoners en de prostituees met hun klanten hadden vaak tegengestelde belangen. In 1985 werd daarom een buurtvereniging opgericht. Er werd gestreden tegen drugsoverlast, parkeerdrukte, lawaai en schreeuwende hoeren. Met succes. De gemeente Groningen verbood per 1 januari 2016 prostitutie in het A-Kwartier . Nu staan de panden leeg, in afwachting van een nieuwe bestemming.

Auteur

Marc Jansen