Martini Allergie Centrum voor Kinderen viert eerste lustrum

GRONINGEN

Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) in Groningen viert deze week het 5-jarig bestaan. Met tal van activiteiten voor patiënten, verwijzers en medewerkers.

Voor dinsdag 13 december (19.30 - 21.00 uur) staat de publiekslezing 'Allergie bij Kinderen' geprogrammeerd. Onder leiding van presentatrice Marijke Roskam vertellen een ervaringsdeskundige, en de diëtist en de kinderartsen van het MACK over allergieën bij kinderen. Kinderarts-allergoloog Gerbrich van der Meulen van het MACK: “Bij ongeveer 15 % van alle kinderen wordt een voedselallergie vermoed, bij slechts 2 % wordt het ook echt aangetoond. De laatste jaren zien we het aantal kinderen met een ernstige voedselallergie stijgen, met name voor pinda’s en noten.” Het MACK zorgt er voor dat deze kinderen in een kindvriendelijke omgeving snel terecht kunnen voor een eerste afspraak. Het multidisciplinair behandelteam van het MACK zorgt er voor dat kinderen met een ernstige allergie zo veel mogelijk kind kunnen zijn.

Allergenenvrijbuffet

Zaterdag 10 december konden patiëntjes van het MACK en hun ouders genieten van een buffet dat vrij was van 15 allergenen. Kinderdiëtist Irene Herpertz: “Voor een kind met een allergie is het niet altijd vanzelfsprekend om overal uit eten te kunnen gaan. Als ouder en kind met een allergie moet je altijd controleren wat je eet en wat de ingrediënten en allergenen zijn. Met dit speciale buffet kunnen kinderen zorgeloos eten, samen met hun familie.” Het buffet werd bereid door de speciaal opgeleide dieetkoks van het MACK.

MCAK

Het MACK is gespecialiseerd in de diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van) complexe allergieën. Allergieklachten bij kinderen kunnen zich uiten in eczeem, hooikoorts, astma en/ of buikpijn. Het centrum ziet jaarlijks ongeveer 1000 kinderen. Sinds de start in 2011 zijn bijna 3000 voedselprovocaties uitgevoerd. Het MACK is uitgegroeid tot het grootste centrum op het gebied van kinderallergieën in Noord-Nederland.

Delen van expertise

Het MACK hecht grote waarde aan het samenwerken en het delen van zijn expertise met andere kinderartsen. Daarom is er donderdag 15 december een bijscholingscursus voor de verwijzende kinderartsen uit de noordelijke provincies. Thema van deze cursus is: 'MACK 5 jaar later, focus op samenwerken'.

Auteur

Marc Jansen