Kerstvoorstelling VRIJDAG biedt alternatief voor hebzucht

GRONINGEN

VRIJDAG pakt uit met de tiende editie van een kerstvoorstelling voor de hele familie. Op 24, 26 en 27 december speelt de voorstelling ‘Wat een Prachtig Leven’ in het Grand Theatre in Groningen.

De voorstelling ‘Wat een Prachtig Leven’ is een bewerking van de klassieke Hollywood kerstfilm ‘It’s a Wonderful Life’. De cast van dertien spelers en zes dansers zit middenin het repetitieproces van de voorstelling. In ‘Wat een Prachtig Leven’ is George Bailey de enige inwoner van het dorpje Bedford Falls die de totale overheersing van de Trump-achtige slechterik Potter nog weet af te weren. Alleen beseft hij zelf niet hoe belangrijk zijn bestaan is. Na een financiële tegenslag zit George diep in de put en wenst hij dat hij nooit geboren was, omdat hij denkt dat de wereld dan misschien beter af zou zijn. De hemel grijpt in en stuurt een engel naar beneden die George tot in de fijnste details laat zien hoe die wereld eruit zou zien zonder zijn aanwezigheid: een koude, materialistische plek met de naam Pottersville, vernoemt naar alleenheerser Potter.

United States of Trump

Regisseur Jorrit Boonstra herkent wel wat van de huidige maatschappij in de film van 70 jaar geleden. “Als Donald Trump de Verenigde Staten mocht hernoemen, werd het ongetwijfeld The United States of Trump”, zegt hij. “Potter is net als Trump iemand die tot uitersten gaat om te krijgen wat hij wil zonder dat daar een ideologie achter zit. Het gaat enkel om meer macht en meer geld.” “In Bedford Falls is George de enige die die de hebzucht tegen gaat en daar uiteindelijk in slaagt. Hij maakt de wereld een beetje beter door te geven om de mensen om zich heen. Daarmee biedt hij een alternatief voor de hebzucht van Potter.“

Gezellige kerstvoorstelling

Dat klinkt als pittige materie voor een familievoorstelling, maar gelukkig is het vooral een achterliggende gedachte. “Ik wil het publiek allereerst een leuke avond geven waarin ze even in een andere wereld terecht komen. Het is een gezellige kerstvoorstelling met een cast vol enthousiaste amateurspelers, die ondersteund wordt door een crew van gepassioneerde professionals.” “De voorstelling zit vol humor, drama, muziek en dans en is dus vooral sfeervol vermaak. Maar ik zou het leuk vinden als mensen na de voorstelling even om zich heen kijken en denken: wie steunt mij en wie zou ik steunen als ze het moeilijk hebben?.” ‘Wat een Prachtig Leven’ speelt zaterdag 24, maandag 26 en dinsdag 27 december in het Grand Theatre in Groningen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bijvrijdag.nl.

Auteur

Marc Jansen