Theaterstuk over bewust omgaan met geld bij Noorderpoort

GRONINGEN

Theatergroep PlayBack speelt vrijdag 16 december de voorstelling 'NU' bij Noorderpoort Euroborg Gastvrijheid & Toerisme in Groningen. Dit is een interactieve theatervoorstelling over geld uitgeven, geldproblemen, groepsdruk, status en rijkdom.

Het publiek duikt in het leven van 3 leeftijdsgenoten die mooie spullen en kleren gebruiken om indruk te maken en erbij te horen. Tegelijkertijd moeten ze sparen en verleidingen uitstellen of weerstaan. Als dat niet lukt, ontstaan er schulden. Tijdens de voorstelling en het gesprek doet het publiek mee; ze bedenken een haalbaar financieel plan voor deze personages.

Schulden en geldproblemen

Schulden zijn snel gemaakt. Door telefoonabonnementen waar je aan vast zit, shoppen met Afterpay of leningen kunnen er in korte tijd geldproblemen ontstaan. De overgang naar financieel onafhankelijk worden (18+) blijkt voor jongeren soms te snel te gaan, met weinig tijd voor ‘vallen en opstaan'. Eenvijfde van de mbo-leerlingen leent of heeft schulden; de gemiddelde schuld is volgens het Nibud 3681 euro. Artistiek directeur Kim Zonneveld van PlayBack: "Jongeren leven in een wereld waarin veel geld hebben gewoon lijkt en veel uitgeven de norm. Het bepaalt hun imago welke scooter, telefoon of laptop ze hebben. Omdat geld hebben essentieel lijkt voor mbo'ers, en geen of weinig geld hebben taboe, gaan we met jongeren in gesprek: wat betekent geld voor je en hoe kun je er het best mee omgaan?"

Hindrik Schollemafonds

Wanneer studenten van Noorderpoort tegen financiële problemen aanlopen en er zelf niet uit kunnen komen, kunnen zij via hun studieloopbaanbegeleider in aanmerking komen voor hulp van het Hindrik Schollemafonds. Dit is een onafhankelijke stichting met een eigen bestuur. Het doel van het fonds is Noorderpoortstudenten te helpen als zij financieel niet in staat zijn hun opleiding af te maken.

Auteur

Marc Jansen